Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – aromatične ćufte u sosu

Urednica kuva za vas – aromatične ćufte u sosu

Aromatične ćufte u paradajz sosu
Foto: Nataša Vitezović
  • 80 minuta
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Ćufte
300 g mlevenog mešanog mesa
2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog bibera
½ kašičice slatke aleve paprike
½ kašičice mlevenog đumbira
½ kašičice mlevenog anisa
1 glavica sitno seckanog crnog luka
2 čena sitno seckanog belog luka
Prženje
50 ml ulja
Zaprška
preostalo ulje
±200 ml vode
3 ravne kašike brašna
Sos
100 ml ulja
2 glavice sitno seckanog crnog luka
1 veća zrendana šargarepa
1 sitno seckana crvena paprika
2 oljuštena i usitnjena paradajza
300 ml soka od paradajza
200 ml crnog vina
1 supena kašika soli
10-ak zrna crnog bibera
±1.5 l vode
Dekoracija
list peršuna

Priprema:

Ćutfe
1. Sve sastojke dobro sjediniti i pokriti najlon-folijom, pa ostaviti u frižider najmanje 30 minuta. Izvaditi smesu i valjati ćufte željenog oblika (u toku prženja veličina se bitno smanji), pri tome ruke namočiti u vodu/ulje, kako bi se ćuftice što bolje oblikovale.
2. Pokriti ih i ostaviti na sobnoj temperaturi 10-ak minuta.
3. Ugrejati tiganj i dodati ulje, pa fino propržiti ćufte na umerenoj temperaturi, dok ne dobiju braonkastu nijansu.
Sos
1. Dok se ćufte prže, u dubljem loncu pržiti crni luk, posoliti i ostaviti da se dinsta na temperaturi za stepen nižoj od najviše, povremeno mešajući.
2. Dodati šargarepu i papriku, pa nastaviti dinstanje, a po potrebi dodati malo vode.
3. Zatim, dodati paradajz, sok od paradajza, vino, biber i ostatak vode, pa pustiti da provri.
4. Pržene ćuftice izvaditi u tanjir.
Zaprška
1. U tiganj, u kome su pržene ćufte, uliti vodu i sačekati da provri, kako bi se sve masnoće od prženog mesa pokupile.
2. Zatim, dodati brašno i mešati da se ne stvore grudvice.
Finalni postupak
1. Kada masa postane svilenkasta i gusta usuti je u lonac, paralelno mešajući sos u loncu, da se ne bi stvorile grudvice.
2. Kada sos provri, dodati u lonac propržene ćuftice i poklopiti. Smanjiti temperaturu za 3-4 nivoa od najvišeg i kuvati 20-ak minuta.
3. Služiti uz krompir pire, bareni pirinač, testeninu ili kuvanu palentu, posuto sitno seckanim listom peršuna.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!