Start Zimnica Uživajte u svežim začinima: Pripremite zimnicu od svežeg začinskog bilja

Uživajte u svežim začinima: Pripremite zimnicu od svežeg začinskog bilja

Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Zamrzavanje
Oprano i osušeno bilje stavite na pleh, a potom i u zamrzivač preko noći. Tako smrznuto bilje složite u porcije i vrećice za zamrzavanje i držite u zamrzivaču dok vam ne zatreba. Na ovaj način bilje će zadržati svoju svežinu nekoliko meseci. Ako želite da produžite njihovo trajanje, oprano bilje stavite u posudice za led, napunite ostatak slobodnog prostora vodom, pa koristite u obliku zamrznutih kocki.

2. Zamrzavanje pomoću maslaca
Još jedan sjajan način konzerviranja svežeg bilja jeste da ga ugradite u kocke maslaca. Operite i osušite željenu vrstu bilja, dodajte mu omekšani maslac, pa sve zajedno umešajte u jednoličnu smesu. Napunite njome posudu za led, zamrznite, a koristite po potrebi. Kockica zamrznutog maslaca s biljem naročito je pogodna za pripremu supa i variva, ali i pečenje odrezaka na grilu.

3. Začinsko sirće
Sa svežim začinskim biljem možete oplemeniti i ukus sirćeta. Obično belo sirće koristite za nežne začine poput matičnjaka, a jabukovo za nešto jače arome poput ruzmarina. Idealni odnos namirnica je 100 grama začina s 400 ml sirćeta. U staklenu bocu ubacite željenu kombinaciju začina, prelijte sirćetom i začepite bocu plutom. Odložite na mračnom i tamnom mestu na četiri do šest nedelja. Ukus će postepeno jačati i tako oplemenjivati vaše salate, grilovano povrće i druge vrste jela koja zahtevaju kiselinu.

4. Začinsko ulje
I ulje možete iskoristiti za skladištenje začinskog bilja, ali ova vrsta “konzerviranja” je podložna bržem kvarenju, pa sastojke začinskog ulja treba potrošiti u svega nekoliko nedelja od pripreme. U željenu vrstu ulja stavite oprano i osušeno sveže bilje, dobro zatvorite i ostavite u frižideru.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!