Start Kuvamo sa Vanilice od maka – slatko testo koje vas neće ostaviti ravnodušnima!

Vanilice od maka – slatko testo koje vas neće ostaviti ravnodušnima!

Kuvamo sa Pomoravkom - Cooking with Zoki

Vanilice sa makom i džemom od kajsija
Foto: Cooking with Zoki
  • 60 min
  • 36 kom
  • Lako

Sastojci:

250 g mekog putera
130 g prah šećera
1 vanil-šećer
1 pomorandža (kora)
300 g brašna
200 g mlevenog maka
džem po izboru
150 g bele čokolade

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. Penasto umutiti omekšali puter. Dodati šećer u prahu, vanil-šećer i rendanu koru pomorandže pa sve dobro sjediniti.
2. Prosejati brašno i izmešati sa samlevenim makom. Dodati u umućen puter i sve sastojke ručno umesiti u homogenu i za rad pogodnu masu.
3. Kidati male kuglice (oko 10 g) i dlanovima ih fino formirati pa spljoštilti dlanovima.
4. Formirano testo ređati na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno razmaka između položenog testa.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 170ºC oko 15 minuta (voditi računa da ne porumene preterano).
Pečeno testo izvaditi iz pećnice i ostaviti u plehu oko 10 minuta da se prohladi. Zatim, testo preneti na rešetkastu podlogu i ostaviti da se potpuno ohlade.
6. Vanilice filovati na klasičan način i ostaviti preko noći da se potpuno zalepe.
7. Čokoladu otopiti na pari i dodati ulje pa sve dobro sjediniti.
8. Polovinu vanilice umakati u belu čokoladu, otresti višak pa odložiti na papir za pečenje da se čokolada stegne.
9. Poslužiti uz čaj ili kao sitne kolače.

Na sledećoj strani pogledajte i objašnjenje pripreme u slikama tzv. korak po korak…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!