Start Video recept Zapalite i začinite na najbolji način – flambirano kuvano vino

Zapalite i začinite na najbolji način – flambirano kuvano vino

  • 30 min
  • 4 osobe
  • Lako
Sastojci:

2 pomorandže (sok)
250 ml jabukovače
1 l crvenog vina
1 kašičica karanfilića
8 štapića cimeta
kocke šećera
rum po potrebi

Priprema:

1. Pomorandže isećina pola i iscediti sok.
2. U lonac sipati crveno vino i dodati proceđen sok od pomorandže (bez pulpe).
3. Dodati jabukovaču, karanfilić i polovinu štapića cimeta.
4. Sve promešati i staviti se kuva. Voditi računa da tečnost ne proključa. Kuvati na laganoj vatri.
5. Iseći jabuku na kolutove debljine oko 0,5 cm (ostavljajući koru i zvezdastu sredinu). Najlepše kriške ostaviti sa strane, a ostatak dodati u lonac i promešati.
6. Ostatak koji je ostavaljen sa strane, očistiti od semenki vodeći računa da se zadrži zvezdasti oblik preseka.
7. Kuvano vino pažljivo sipati u zagrejane čaše.
8. Odozgo položiti pripremljenu krišku jabuke (pažljivo, da ne bi potonula u vino).
9. Kocke šećera potopiti u rum. Zatim pažljivo staviti u čaše, na sredinu jabuke, i zapaliti da se sećer istopi, karamelizuje i stvori efekat flambiranja.
10. Zatim, štapićem cimeta promešati sastojke i poslužiti se.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!