Neophodan korak tokom pripreme mesa (krupne) divljači jeste predpriprema tj. mariniranje (mirovanje mesa u pacu). Kako se priprema kvalitetan pac pitanje je na koje mnogi zaobilaze odgovor, aludirajući da je to tajna dokučiva samo pravim majstorima i veštim kuvarima. Odlika svih pravih kuvara i majstora kuhinje jeste da prenose i dele svoje znanje, pa tako sa vama rado delimo način pripreme tzv. univerzalnog tj. osnovnog paca. Krupna divljač u pacu treba da odleži minimum 24 sata ali ukoliko je meso starije divljači preporučuje se da miruje 48 sati.
Sastojci:
½ kg korenastog povrća
(celer, paštrnak, šargarepa)
1 glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
1 kesica bibera u zrnu
6-7 lista lovora
200 ml vinskog sirćeta
100 ml ulja
300 ml vode
Priprema:
1. Korenasto povrće očistiti i iseći na krupnije kolutove. Crni i beli luk očistiti i iseći na tanke režnjeve tj. rebarca.
2. Povrće staviti u šerpu, dodati vinsko sirće, ulje i vodu pa staviti da zakuva. Kada provri skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Meso potopiti u pac i ostaviti da miruje 24-48 sati.