Start Zanimljivosti Lisnato zeleno povrće održava mozak vitalnim!

Lisnato zeleno povrće održava mozak vitalnim!

zelenaNije šokantna vest da su salate dobre za nas. Međutim, ako ste ih i dalje izbegavali, evo još jednog dokaza da učinite upravo suprotno – lisnato zeleno povrće omogućiće vam da budete mentalno aktivni u poznim godinama.
Sudeći po najnovijem istraživanju, lisnato zeleno povrće kao što su spanać i kelj mogu da podmlade vaš mozak. To je usled toga što ovo povrće sadrži ključne sastojke koji mogu da odagnaju demenciju.
Istraživači sa Raš univerziteta Medicinskog centra u Čikagu posmatrali su 950 odraslih osoba i pratili njihovu ishranu i merili kognitivne sposobnosti tokom 5 godina.
Ljudi koji su dva puta dnevno jeli zeleno lisnato povrće imale su kognitivne sposobnosti osobe koja je 11 godina mlađa od njih u poređenju sa osobama koje uopšte ne konzumiraju ovo povrće.
Uopšte, mentalne sposobnosti su u manjoj meri opadale kod osoba koje su jele zeleno povrće, i to nakon što su istraživači uračunali i faktore kao što su godine, pol, edukacija, navike štetne po zdravlje, vežbanje i genetiku.
Naučnici smatraju da sastojci u ovom povrću poput Vitamina K, luteina, folata i beta-karotena održavaju mozak vitalnim.
Ako baš mrzite spanać, sastojci koji pomažu mozgu mogu se naći i u jarkom voću i povrću.
Izvor: 24sata
Foto: FreeDigitalPhotos

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!