Lokalni specijaliteti: Valjevski đuveč od povrća (posno)

Lokalni specijaliteti: Valjevski đuveč od povrća (posno)

SHARE

Sastojci:
400 g krompira
2 crvene paprike roge
2 zelene paprike roge
3 glavice crnog luka
4 šargarepe
1 manji patlidžan
1 kriška celera
2 tikvice
100 g graška
120 g pirinča
300 ml soka od paradajza
200 ml supe od povrća
100 ml ulja
so, biber

Priprema:
1. Crni luk i celer očistiti i iseći na kockice. Papriku očistiti od semena i peteljki, pa iseći na krupnije kocke. Tikvice, patlidžan i krompir oguliti i takođe iseći na krupnije kocke. Šargarepu iseći na kolutove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, celer i šargarepu, pa ubaciti papriku i pržiti je uz neprekidno mešanje dok blago ne omekša.
3. Dodati tikvice, patlidžan, krompir i grašak, te kratko pržiti uz neprekidno mešanje oko pet minuta. Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok povrće napola ne omekša.
4. Izmaći s ringle, potom dodati pirinač i začine po ukusu i promešati.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i prebaciti u nju smesu od povrća.
6. Posebno sjediniti sok od paradajza, supu od povrća i preostalo ulje, pa preliti preko povrća da ogrezne.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200º C dok pirinač ne nabubri, a suvišna tečnost ne uvri.

Savet: Umesto soka od paradajza u đuveč se može dodati svež paradajz isečen na komade. U tom slučaju, potrebno je povećati količinu vode.

Uživajte u ukusnom zalogaju. Prijatno! 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?