Musaka od plavog patlidžana

Musaka od plavog patlidžana

SHARE
Foto: Thinkstock

Sastojci:

5 plavih patlidžana
500 g mlevene junetine
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
400 g pelata paradajza
1 veza peršuna
1 dl ulja
mešavina začina, biber
Za bešamel sos:
100 g putera
2 kašike brašna
5 dl mleka
2 kašike parmezana
2 jajeta
so, biber

Priprema:

1. Plave patlidžane narezati na kolutove, posoliti ih i ostaviti da malo odstoje, a zatim ih isprati vrućom vodom i osušiti kuhinjskim papirom.
2. Pleh za peèenje obložiti folijom, premazati uljem, te poslagati osušene patlidžane i peći ih u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
3. Crni luk iseckati i propržiti na vrelom ulju, a kada postane staklast dodati mleveno meso te dinstati dok ne promeni boju. Dodati pelat paradajza isečen na kocke i sitno seckan beli luk pa dinstati uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša. Pred kraj dinstanja mesni fil začiniti po ukusu i posuti sitno seckanim peršunom.
Bešamel:
1. U šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti 1-2 minuta.
2. Kada brašno porumeni, sipati mleko pa kuvati mešajući dok se masa ne zgusne, pred kraj umešati parmezan i začiniti po ukusu.
3. U prohlađen bešamel sos umešati jaja.
Finalni postupak:
1. Vatrostalnu posudu premazati uljem, pa ređati red patlidžana, red mesnog fila dok se ne utroši sav materijal.
2. Pripremljenu musaku preliti bešamelom, pa peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 35 minuta.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

NEMA KOMENTARA

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?