Start Zanimljivosti Napravite sami zdrav i hrskav čips

Napravite sami zdrav i hrskav čips

Foto: Freedigitalphotos.net
Foto: Freedigitalphotos.net

Šta bi trebalo da kupite?
Standardni kupovni čips hranljiv je koliko i kesa u koju je spakovan. Zato, počnite sa blagotvornim sirovim sastojcima i bićete zadovoljni nutritivnim vrednostima, a i nećete biti gladni.

Cvekla
Osim što je bogata azot – oksidom koji daje izdržljivost i snagu, cvekla vam daje i dodatnu količinu vitamina C i gvožđa, što ojačava imunitet i podiže nivo energije. Takođe, cvekla je odlična za detoksikaciju organizma.

Slatki krompir
Krompir čuva vitamin A i C, vlakna, a odličan je i kao preventiva za oboljevanje od raka. Osim toga, sadrži vrlo malo kalorija i ugljenih hidrata.

Kelj
Pravi vitaminski alfabet: sadrži vitamin A, C i K – koji čuva srce, plus neke vrste fitonutrienata.
Kako ih pripremiti?
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Iseckajte povrće na veličinu čipsa. Za maksimalnu hrskavost, potrudite se da povrće bude maksimalno suvo. Iseckano povrće stavite u posudu sa maslinovim uljem i pecite.

Začini
Raširite povrće po posudi za pečenje, čije ste dno obložili papirom, a zatim posolite morskom solju. Možete koristiti i druge začine koje volite, a koji su ukusni i dobri po zdravlje:
Kim – ovaj azijski začin sprečava rast masnog tkiva.
Aleva paprika – odlična je za metabolizam.

Kako ih ispeći?
Stavite posudu sa povrćem u zagrejanu rernu i pecite 10 do 12 minuta, odnosno dok ne počne da vam deluje hrskavo. Pre konzumiranja čipsa, ostavite da se ohladi, ali ga pojedite isti dan, jer će već sutradan izgubiti hrskavost.

Izvor: menshealth.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!