Start Zanimljivosti Narodna medicina: Šta sve leče narandže + recepti

Narodna medicina: Šta sve leče narandže + recepti

Plod pomorandže izuzetno je ukusan, ali i zdrav. Ovo južno voće, koje kod nas možete nabaviti tokom cele godine, bogato je vitaminom C, B, E, provitaminom A, kao i mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora.

Pomorandža je bogata i oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

Sok od pomorandže sadrži sve sastojke kao i plod, ali samo ako se popije što pre nakon ceđenja, jer kiseonik iz vazduha utiče na smanjenje količine vitamina C u soku. Ovaj sok odličan je čistač organizma i dobro sredstvo za pravilno varenje hrane.

Novija istraživanja utvrdila su da jedna pomorandža dnevno može biti uspešna zaštita od pojave nekih oblika karcinoma. Stručnjaci tvrde da rizik obolevanja od raka usne duplje, grla, glasnih žica i organa za varenje može biti prepolovljen zahvaljujući ovoj voćki.

Šta još leče narandže i koji su sve delovi ove voćke lekoviti, i kako da ih koristite pročitajte OVDE
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here