Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – bajadere

Urednica kuva za vas – bajadere

Sitni kolači bajadere
Foto: Nataša Vitezović
  • 45 min
  • mirovanje 8-10 h
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Svetli deo
400 g šećera
100 ml vode
80 g putera
100 g mlevenih lešnika
100 g mlevenih oraha
Tamni deo
400 g šećera
100 ml vode
80 g putera
220 g petit beurre keksa
100 g čokolade
Glazura
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. Keks samleti a čokoladu izrendati. Lešnike i orahe tostirati pa ostaviti da se ohlade, a zatim samleti.
Svetli deo
1. Šećer i vodu sipati u šerpicu pa sačekati da provri.
2. Skloniti sa ringle, dodati puter isečen na listiće i mešati dok se ne istopi.
3. Zatim, dodati lešnike i orahe pa promešati da se sastojci dobro sjedine.
4. Pripremljenu smesu podeliti na dva jednaka dela i sipati u najlon kesice za zamrzivač zapremine 3 l.
Tamni deo
1. Šećer i vodu sjediniti i ušpinovati kao za prethodnu masu.
2. Kada provri, dodati puter sobne temperature i mešati da se otopi. Zatim, dodati keks i promešati.
3. Na kraju, dodati rendanu čokoladu i ponovo sjediniti sve sastojke.
4. Pripremljenu smesu podeliti na dva jednaka dela i sipati u najlon kesice za zamrzivač zapremine 3 l.
Finalni postupak
1. Prohlađene smese rastanjiti, blago ravnajući slojeve oklagijom (dok se ne rastanji celom površinom kese). Ostaviti na ravnoj površini da se kratko prohlade (preporučljivo je da mase budu tople dok se kolač ređa). Neposredno pre formiranja kolača nožem raseći ivice kesa.
2. Na odgovarajuću tacnu ili poslužavnik naneti svetli sloj mase i ukloniti kesu.
3. Zatim, blago premazati toplom vodom, pa naneti tamni sloj i ukloniti kesu. Blago pritisnuti kako bi se slojevi dobro spojili.
4. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom.
5. Kolač prekriti alu-folijom i ostaviti u frižideru da se potpuno ohladi.
6. Čokoladu rastopiti na pari, pa dodati ulje i sve dobro promešati.
7. Ohlađen kolač ravnomerno preliti pripremljenom glazurom i ostaviti da se prohladi.
8. Zatim, vratiti u frižider da se glazura potpuno stegne (najbolje preko noći).
9. Kolač seći toplim i tankim nožem na štanglice željene veličine.

Savet: Bajadere imaju najlepši ukus kada se služe na sobnoj temperaturi.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

3 KOMENTARI

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here