Start Predjela Sosovi i umaci Sos holandez i par reči o sosovima

Sos holandez i par reči o sosovima

Sos holandez
Foto: Stockfood
Svaki dobar kulinar pri isticanju kulinarskog umeća navešće koliko sosova poznaje. Sos ili umak, svejedno je kako ga zovemo, služi se kao prilog mesu, ribi, povrću i drugim jelima. O samoj veštini pripremanja sosova napisane su brojne knjige. Najpoznatija je ona s tri hiljade recepata samo za sosove, koju je napisao grof de Croza.
Sosovi se dele na tople i hladne. Prvi topli sosovi za koje se izvorno zna su hebrejski, a zlatno doba za sosove bilo je doba renesanse. Osnova za pripremu toplih sosova su umaci od pečenja koji obogaćuju ukus i teksturu. Glavni predstavnih hladnih sosova je majonez, a dodavanjem neke druge namirnice u gotov majonez dobijamo šendilj sos (sa pavlakom), ajoli (sa belim lukom) ili indijanski (crni luk i kari začin).
Kad smo se dotakli majoneza, nije na odmet podsetiti se legende o njegovom nastanku – neki vojnik kardinala Rišeljea nezadovoljan svojim svakodnevno neukusnim obrocima prekrivao je jelo žumancem umućenim sa maslinovim uljem i nekoliko kapi limunovog soka.

Recept za najpoznatiji svetli topli sos tzv. sos holandez pogledajte u nastavku…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!