Start Zanimljivosti 10 dobrih razloga da jedete masline!

10 dobrih razloga da jedete masline!

Konzumiranje maslina pomaže u prevenciji srčanih bolesti, kod mršavljenja, štiti od raka, deluje i kao prirodni protivupalni lek, a doprinosi i zdravlju kože i kose

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

1. Kardiovaskularne koristi

Kad slobodni radikali oksiduju holesterol, krvni sudovi se oštećuju, a masnoća nakuplja u arterijama, što vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidativne hranjive supstance u crnim maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju dobar holesterol. Nedavna istraživanja su pokazala i da mononezasićene masti koje se nalaze u maslinama (i maslinovom ulju) mogu pomoći u smanjenju povišenog krvnog pritiska.

2. Mršavljenje

Čini se da zamena zasićenih mononezasićenim mastima, kakve nalazimo u maslinama, podstiče mršavljenje. Maslinovo ulje podstiče razgradnju masti unutar masnih ćelija, pa možete lakše da se rešite trbušnih masnoća i smanjite neosetljivost na insulin. Ljudi koji troše najviše maslina ukupno konzumiraju manje kalorija i retko su gojazni. Krvni testovi pokazuju da oni imaju viši nivo serotonina, tzv. hormona sitosti. I sama aroma maslina može da izazove osećaj sitosti i smanji unos kalorija za gotovo 200 na dan.

3. Prevencija raka
Antioksidativna i protuupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni činioci u razvoju raka. Pružajući nam bogate zalihe antioksidansa i protuupalnih hranjivih materija, masline mogu da spreče opasnu kombinaciju hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale.

Crne masline su odličan izvor vitamina E, koji neutralizuje slobodne radikale u masnom tkivu. Istraživanja su pokazala da ishrana sa dodatkom maslinovog ulja dovodi do smanjenog rizika od raka debelog creva.

4. Manje bola

Masline, odnosno antioksidansi i protuupalne hranjive materije u njima mogu da deluju kao prirodni ibuprofen. Njihova ulja sadrže oleocanthal, materiju sa protivupalnim delovanjem. Slično kao kod klasičnih nesteroidnih protivupalnih lekova. Zanimljivo je da 50 g (više od tri i po kašike) maslinovog ulja sadrži količinu oleocanthala čije je protivupalno delovanje slično kao desetina doze ibuprofena za odrasle.

5. Zdravlje kože i kose

Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. Odlično je mazati se maslinovim uljem nakon tuširanja, ali ne koristite ga kao kremu za sunčanje jer mu to nije namena, mogli biste da završite sa opekotinama. Za zdravlje kose pomešajte žumance i maslinovo ulje i nanesite na kosu, a nakon nekog vremena kosu operite.

U čemu još mogu da vam pomognu masline pročitajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!