Start Zanimljivosti 10 razloga zašto treba da pijete limunadu svaki dan

10 razloga zašto treba da pijete limunadu svaki dan

Iako je limunada odličan osvežavajući letnji napitak, limun koristimo i tokom zime, jer je bogat vitaminima, naročito vitaminom C, zbog čega je odličan u borbi i prevenciji prehlade. Pored toga, ova namirnica ima brojne zdravstvene dobrobiti za ljudski organizam.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Pročitajte i… Limun dijeta: 10 kilograma manje za samo dve nedelje

U limunu se nalazi bogata riznica vitamina C, A, B1, B6, kalijuma, pektina, folne kiseline, kalcijuma, fosfora, mangana…Evo koje zdravstvene tegobe možete ublažti ako češće konzumirate limunadu.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

1. Čisti toksine iz tela

Mlaka voda s limunom savršen je napitak za “dobro jutro”, jer pomaže probavnom sistemu da lakše ukloni toksine iz tela, spečavajući opstipaciju i dijareju. Limunada će naime povećati učestalost mokrenja, zbog čega će se toksini manje zadržavati u telu, a vaš mokraćni sastav će ostati zdrav.

Čaša soka od limuna sadrži manje od 25 kalorija, a bogat je izvor hranljivih materija poput kalcijuma, kalijuma, vitamina C i vlakana pektina. Takođe, ima lekovita i antibakterijska svojstva i sadrži tragove gvožđa i vitamina A.

2. Mršavljenje

Topla voda pomešana sa limunovim sokom ne vodi ka topljenju masnih naslaga, kao što mnogi veruju. Međutim, voda za piće, pomešana sa kapima limuna, pomaže da vaš metabolizam brže radi. Limun podstiče hidrataciju, a to je vrlo važno za organizam i pomaže vam da se oslobodite viška kilograma.

Šta još leči i u koje svrhe može da se koristi limunada pročitajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!