Start Zanimljivosti 10 razloga zbog kojih su čija semenke najbolji saveznici vašeg organizma

10 razloga zbog kojih su čija semenke najbolji saveznici vašeg organizma

Čija  semenke su bile vekovima uključene u ishranu Maja i Asteka. Danas, one privlače pažnju mnogih zbog svojih prednosti u očuvanju zdravlja i brojnih mogućnosti korišćenja u kuhinji. Čija semenke su bogati izvor hranljivih materija i antioksidanata. Zbog svih korisnih strana ove biljke, trebalo bi da u svoju svakodnevnu ishranu uključite čija semenke, a ovo su razlozi zašto.

Foto: Thinkstock

1. Omega 3 masne kiseline

Čija semenke su bogate polinezasićenim mastima, naročito omega 3 masnim kiselinama. U njihovom sastavu je čak 60 procenata omega 3, što ih čini jednim od najbogatijih izvora ovih masnih kiselina, naročito alfa-linoleinske kiseline. Omega 3 iz čija semenki pomažu u smanjenju upala, povećavaju kongitivne funkcije organizma i smanjuju povišeni holesterol.

2. Vlakna
Vlakna su povezana sa smanjenjem upala, snižavanjem holesterola i regulacijom probavnog sistema. Čija semenke su odličan izvor vlakana, i u samo dve supene kašike ih ima čak 10 grama, a to je trećina preporučenog dnevnog unosa.

3. Antioksidanti
Čija semenke su bogate antioksidantima koji štite organizam od slobodnih radikala, starenja i kancera. Visok nivo antioskidanata u njima takođe utiče i na njihov dugačak vek trajanja, te se mogu čuvati na polici i do dve godine.

4. Minerali
Dve supene kašike čija semenki sadrže 18 procenata preporučenog dnevnog unosa kalcijuma, 35 procenata fosfora, 24 procenata magnezijuma i oko 50 procenata mangana. Svi ovi minerali u velikoj meri utiču na prevenciju hipertenzije i održavanju telesne težine, i što je najvažnije, daju energiju organizmu.

5. Sitost
Čija semenke vam pružaju osećaj sitosti i smanjiće želju za hranom između obroka. Kombinacija proteina, vlakana i njihovo pretvaranje u žele kada dođu u dodir sa tečnošću doprinose da se njihovom upotrebom smanji osećaj gladi.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!