Start Zanimljivosti 15 zanimljivosti o kokicama koje niste znali!

15 zanimljivosti o kokicama koje niste znali!

kokice

Bogate vlaknima, s malim udelom masti, kokice su mnogima omiljena grickalica. I dok ih neki vole sa malo soli, drugi preferiraju one slatke ili prelivene s maslacem. Iako su vrlo popularne, o kokicama postoji popriličan broj nepoznatih zanimljivosti.

Ovo su samo neke:

1. Kokice se prave isključivo od kukuruza kokičara, koji ima ekstremno tvrda zrna i on je jedina vrsta kukuruza koja će se raspuknuti.

2. Kokice su omiljena poslastica već hiljadama godina, a 1948. godine u pećinama u Novom Meksiku pronađena su zrna kukuruza kokičara stara 5000 godina, piše howstuffworks.com.

3. Smatra se da je indijansko pleme Wampanoag ponudilo kokice kolonistima za prvi Dan zahvalnosti u Plymouthu, Masačusets.

4. Brojna indijanska plemena verovala su da se u svakom zrnu kukuruza kokičara nalazi duh. Smatrali su da duhovi ne reaguju na ljude, alo ako se njihov dom greje, postaju sve ljući i ljući, skaču, a na kraju prsnu.

5. Tradicionalno, indijanska plemena na kokice su stavljala suvo začinsko bilje ili čak čili. Indijanci su takođe od kokica pravili  pivo i supu, ali ih i koristili za izradu nakita i ukrašavanje perjanica.

6. Navodno je upravo Kristofor Kolumbo kokice otkrio Evropljanima tokom 15. veka

7. Prvi komercijalni pogon za pravljenje kokica izumeo je Charles Cretors u Chicagu 1885. godine, a fabrika koju je osnovao još uvek proizvodi pogone za kokice i drugu opremu.

8. U SAD-u ulični prodavači su kokice počeli prodavati u 19. veku, a kada su kokice počeli prodavati ispred bioskopa, vlasnici bioskopa su se žestoko usprotivili jer su strahovali da će kokice odvratiti pažnju ljudi od filmova. Vlasnicima bioskopa bilo je potrebno nekoliko godina da shvate kako kokice u bioskopu mogu biti sjajan izvor dodatnog prihoda, a kokice se u bioskopima prodaju od 1912.

9. Danas mnogi bioskopi beleže veću dobit od prodaje kokica nego od prodaje ulaznica, jer za svaki dolar potrošen na kokice oko 90 centi je čista dobit. Osim toga, nakon kokica većina ljudi je žedna, pa se povećava verovatnoća prodaje poprilično skupih sokova u bioskopu.

10. Zbog čega kukuruz kokičar puca? Svako jezgro sadrži malu količinu vlage, a dok se kukuruz greje, voda se pretvara u paru. Kukuruz kokičar se od ostalih žitarica razlikuje po tome što mu voda ne propušta, tako da para ne može izlapeti, pa zbog nastalog pritiska dolazi do pucanja, a zrno se izvrće ka spolja i  tako nastaje kokica.

11. U proseku, zrna kukuruza pucaju kada se dosegne temperatura od 175 stepeni.

12. U idealnom slučaju, u kokicama bi trebalo biti 13,5 posto vlage jer tada ostaje najmanje neispucanih zrna.

13. Kokice su prirodno bogate vlaknima pa imaju malo kalorija. Sadrže malo natrijuma i nemaju masti, ali svoje zdravstvene prednosti gube dodatkom različitih preliva, poput maslaca, šećera i soli.

14. Amerikanci godišnje pojedu oko 160 miliona litara kokica, što je dovoljno da se 18 puta napuni Emipire State Building.

15. Kukuruz kokičar dolazi u dva oblika, u obliku pahuljice i gljive. Prodavci u bioskopima preferiraju one u obliku pahuljice jer su kokice veće.

Izvor: Tportal

Foto: Flickr

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!