Start Namirnica nedelje 20 puta lekovitiji od belog luka – sremuš

20 puta lekovitiji od belog luka – sremuš

Sremuš ili medveđi luk
Foto: Guliver/Thinkstock
Sremuš (divlji beli luk, medveđi luk, crembuš, Allium ursinum) je samonikla jestiva biljka izuzetne lekovitosti i širokog spektra delovanja. Spada u 4 planetarne biljke, a 1992. godine proglašena je medicinskom biljkom godine u Evropi.
Poznati prirodnjak dr Kuncle kaže da ni jedna biljka na zemlji nije tako delotvorna u čišćenju creva, želuca i krvi, kao što je to sremuš. Bolešljivi ljudi i malokrvne osobe trebalo bi da ga cene kao zlato, mladi bi cvetali kao ruže i razvijali se kao jele na suncu, ako bi ga jeli u dovoljnoj količini – poručuje Kuncle.

Sremuš sadrži esencijalna ulja bogata alinom, izoalinom i drugim sulfidnim jedinjenjima. Mladi listovi imaju 20-50 mg vitamina C i oko 7% karotena. Sadrži alicin, jedno od najmoćnijih antimikrobnih elemenata u prirodi, pa ga nazivaju i prirodnim antibiotikom. Zbog visokog sadržaja adenozina, čak 20 puta je lekovitiji od običnog belog luka. Sremuš je prirodni antibiotik efikasan u eliminisanju bakterija, parazita i gljivica. Povoljno deluje na ceo kardiovaskularni sistem – snižava visok krvni pritisak, sprečava pojavu arterioskleroze, a zbog obilja alina podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim.

Lekovita svojstva sremuša

Divlji beli luk snižava krvni pritisak, smanjuje količinu lipida, triglicerida i holesterola, i deluje kao antioksidans. Takođe, pomaže kod prehlada, jer ima baktericidno dejstvo, štiti od ateroskleroze, ne dozvoljava spajanje trombocita i pomaže u problemima sa čirem na želucu.

Sremuš pomaže poboljšanju cirkulacije, blagotvorno deluje na srce, ima antimikrobno dejstvo (sprečava infekcije i ubrzava zarastanje rana), antioksidans (vezuje slobodne radikale i uklanja ih iz ćelije), čisti telo od štetnih materija (pušenje, alkohol), pokazuje dobro dejstvo u respiratornim oboljenjima (bronhitis, astma).

Efikasan je protiv crevnih parazita kod dece, a stimuliše rad želuca i creva. Takođe, pomaže eliminaciju viška sluzi iz pluća i tako omogućava lakše disanje i iskašljavanje.
Ali, ova čudesna biljka ima specifične osobine zbog kojih je njena upotreba ograničena:

Nastavak pročitajte na sledećoj strani…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!