Start Namirnica nedelje Orasi – jak saveznik u borbi protiv raka, dijabetesa i bolesti srca

Orasi – jak saveznik u borbi protiv raka, dijabetesa i bolesti srca

Orasi
Foto: Guliver/Thinkstock
Ako volite orahe i redovno ih jedete – odlično! Nedavno je utvrđeno da oni sadrže određene supstance koje mogu da inhibiraju razvoj tumora, pa čak i da dovedu do umiranja malignih ćelija.
Nekoliko objavljenih istraživanja je potvrdilo da orasi imaju jedinstvene sposobnosti da se bore protiv raka. Na primer, istraživači Univerziteta Kalifornija Dejvis su utvrdili da je ishrana bogata orasima, pa čak i orahovim uljem, mogla da uspori rast raka prostate kod miševa.
Tajna antikancerogenog dejstva oraha je u tome što oni sadrže neke retke i moćne fitonutrijente, kojih veoma malo ima u drugim namirnicama. Ti jedinstveni sastojci, poznati po snažnom inhibiranju malignih promena su: tanin telimagrancin, kinon džuglon i flavonol morin 4.
Istraživači su takođe utvrdili da su i orasi i orahovo ulje doprinosili sniženju nivoa holesterola i povećanju osetljivosti na insulin, što ih čini pogodnim u prevenciji i borbi protiv srčanih oboljenja i dijabetesa. Na primer, jedno istraživanje je pratilo grupu gojaznih odraslih osoba sa dijabetesom tip 2 koji su nekoliko meseci jeli četvrtinu šolje oraha svakodnevno. Utvrđeno je da su njihovi nivoi insulina u krvi bili niži u odnosu na kontrolnu grupu, koja nije uzimala orahe.
Dakle, kad vam se prijedu neke grickalice, umesto čipsa i sličnih industrijskih proizvoda, gricnite malo oraha. Zdravije je, sigurno!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!