Start Namirnica nedelje Da li znate šta je indijska bokvica?

Da li znate šta je indijska bokvica?

Psilijum indijska bokvica zamena za kvasac
Foto: Guliver/Thinkstock

Indijska bokvica, indijski truptac ili psilijum jedna je od najefikasnijih biljaka za rešavanje problema opstipacije, a poslednji godina upotrebljava se umesto kvasca prilikom pripreme pekarskih proizvoda.

Ova jednogodišnja biljka, razgranate stabljike i uskih listova, uzgaja se u nekim zemljama Evrope, Azije, ali najviše u Indiji. Sadrži vlakna, nezasićene masne kiseline, lipide i dosta sluzi. Svi ti hranljivi sastojci nalaze se u opni semena psilijuma, a vlakna iz ljuske semena ove biljke koriste se u kulinarstvu i imaju široku primenu u alternativnoj medicini.
Psilijum se može naći u vidu praha, semenki i ljuspica, a ima ga i u kapsulama. Prah je finije teksture, pa se pretežno koristi za pripremu torti, kolača i namaza (po hronorecepturi, ukoliko ste izašli iz restriktivnog perioda). Ljuspice ove biljke odlična su zamena za kvasac, te su česte u kombinaciji s dozvoljenim vrstama brašna prilikom pripreme hleba i drugog peciva, ali i za čišćenje organizma, to jest izbacivanje toksina. Može poslužiti kao laksativ u slučaju problema s opstipacijom.
Jedna studija utvrdila je da uzimanje pet grama psilijuma dnevno može pomoći pacijentima s dijabetesom tipa 2 da kontrolišu nivo šećera u krvi.

Kako kvasac može izazvati probleme sa digestivnim traktom i nadimanje, psilijum je odlična zamena za kvasac ukoliko pripremate domaći hleb ili drugo pecivo.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!