Start Zanimljivosti 4 saveta za savršen roštilj

4 saveta za savršen roštilj

ID-100246174

Predstavljamo vam četiri saveta koji će vaš roštilj pretvoriti u pravo gastronomsko uživanje.

S toplijim vremenom počinje i sezona pripreme hrane u prirodi. Zbog toga je vrlo verovatno da vas povremeno privuče miris dobrog roštilja koji se širi iz obližnjeg restorana ili nečijeg dvorišta. Kako bi izbegli osećaj zavisti, što se u tom trenutku ne možete pridružiti roštiljanju, pogledajte četiri saveta pomoću kojih i sami možete pripremiti savršen roštilj.

1. Dobra marinada čini dobar roštilj

Nakon što ste nabavili meso i sa zazubicama ga već zamišljate na roštilju, vreme je da krenete s pripremom. Marinada je svakako neizostavan dio pripreme roštilja. Ona će omekšati vaše meso i dati mu sočnost. Marinirano meso pustite da neko vrijeme stoji u frižideru, a pre same pripreme, izvadite ga i ostavite da se ugreje na sobnoj temperaturi.

2. Pripremite i ćumur

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ćumur. Čekajte da ugalj poprimi svijetlo sivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili običnim fenom za kosu.

3. Mali trikovi okretanja mesa

Svi dobri gril majstori svoje meso okreću samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu da se probijaju na gornju stranu, vreme je za okretanje. Ako pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalepila. Riba se uvek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpustila od rešetke.

4. Čišćenje je isto važno

Nakon što je meso gotovo, nemojte se odmah baciti na uživanje, nego odvojite par minuta za čišćenje. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvaće nakupljanje vlage i pojavu rđe. Takođe, masnoću s rešetke temeljno skinite odmah kada se rešetka ohladi.

Izvor: stvarukusa.rs/gastro.hr

Foto: freedigitalphotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!