Start Zanimljivosti Neizbežna namirnica: 5 razloga zašto ribu treba jesti češće

Neizbežna namirnica: 5 razloga zašto ribu treba jesti češće

Iako se savetuje da ribu jedemo dva puta nedeljno, većina nas to ne praktikuje. Nudimo vam nekoliko razloga zbog kojih ćete razmisliti oko uvođenja ove navike

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Pravilo #1 Sadrži zdrave masti
Riba je najvažniji izvor omega 3 masnih kiselina. Radi se o mastima koje imaju povoljno delovanje na zdravlje, a najviše se spominju kao zaštitnici srca te kao važna karika u razvoju mozga i vida. S obzirom na to da se na visokim temperaturama gube masti, za njihovo očuvanje predlaže se priprema ribe kuvanjem na pari, u vodi, pohovanje ili dinstanje.

Šaran u slanini
Grilovani fileti šarana
Pohovani šaran

Pravilo #2 Prepuna je vitamina
Riba je izvor vitamina A, vitamina B3, B6 i B12. Da bismo očuvali vitamine u ribi, kao i u slučaju omega 3 masnih kiselina, ne treba je pripremati na visokim temperaturama.

Skuša na mediteranski način
Skuša na žaru

Pravilo #3 Bogata je mineralima
Riba, kako morska tako i ona slatkovodna, u sebi sadrži minerale poput poput gvožđa, cinka, selena i joda koji je neophodan za rad štitne žlezde. A ako sitnu ribu jedemo zajedno s kostima, tada je riba i jedan od najboljih izvora kalcijuma.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Pravilo #4 Lako se probavlja
Nakon obroka od ribe neće se javiti osećaj “težine” u želucu kao što se može javiti posle mesnog ručka ili večere, iako se radi o namirnicama s visokim procentom proteina. Naime, proteini iz ribe su lakši za probavu od proteina iz mesa jer riba ima kratka mišićna vlakna i nizak sadržaj vezivnog tkiva.
Proteini u ribi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a kada pričamo o aminokiselinama, možemo spomenuti i kako riba svoj karakterističan ukus duguje visokom procentu slobodnih aminokiselina poput glutaminske kiseline.

Paketići oslića
Pljeskavice od oslića
Oslić sa voćem
Salata od oslića
Oslić u pavlaci

Pravilo #5 Najvažnije: nema mnogo kalorija
Riba je niskokalorična namirnica i teško ćete se ugojiti ako jedete ribu.

D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!