Start Zanimljivosti 7 namirnica u kojima se krije gluten!

7 namirnica u kojima se krije gluten!

kiseli krastavci

Učestali grčevi u stomaku, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Pa dok brojni misle kako su proizvodi od spomenutih žitarica jedini koji sadrže gluten, varaju se, naime, on je sveprisutan u prerađenoj hrani.

Otkrivamo vam iznenađujuće namirnice koje skrivaju gluten:

1. Prelivi za salatu

Brojni proizvođači slasnih soseva i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako bi izbegli dodir s glutenom, soseve i sami možete napraviti vrlo lako, primera radi, kašičica senfa, sok polovine limuna ili jabukovog sirćeta uz malo soli i bibera potrebni su sastojci za vrlo ukusan preliv za salatu.

2. Plesnjivi sirevi

Ukusni plesnjivi sirevi poput popularne gorgonzole vrlo često u sebi sarže gluten, jer proizvođači u nastojanju da ubrzaju nastanak plavih plesnjivih komada dodaju komade hleba. Naime, kvasac iz hleba pospešuje brži nastanak plesni.

3. Kocke za supu

Aditivi odnosno pojačivači ukusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin trebalo bi da obrate pažnju sve osobe koje bi trebalo da izbegavaju gluten. Naime, on je skriveni glutenski proizvod u kockama za supu.

4. Kiseli krastavci

Sok iz krastavaca mešavina je slada i sirćeta koja je po svom sastavu slična pivu i često sadrži gluten. Zato prilikom kupovine omiljene zimnice pažljivo čitajte sastav na etiketi.

5. Viršle i paštete

Za ukusan i primamljiv ukus viršli i paštete zaslužni su brojni konzervansi i aditivi, a takvi u sebi često sadrže gluten.

6. Soja sos

Jedan od glavnih sastojaka soja sosa je gluten, a pametna zamena je tamari sos čiji sastav čine čista soja, voda i morska so bez dodataka pšenice.

7. Sladoled

Prilikom isprobavanja novih primamljivih ukusa sladoleda obratite obavezno pažnju na sastav rashlađujuće poslastice. Naime, arome ječmenog slada, komadići testa česti su sastojci kuglica, a osim toga, pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice.

Izvor: B92
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!