Start Zanimljivosti 8 načina kako šaka orašastih plodova dnevno produžava život

8 načina kako šaka orašastih plodova dnevno produžava život

Poznato je da su orašasti plodovi veoma zdravi, a novija istraživanja pokazala su da šaka ovih namirnica dnevno može da produži vaš život, te da smanji rizik od raka, srčanih i respiratornih bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Naučnici tvrde da ovi plodovi imaju pozitivan ekefat naročito na zdravlje žena, te da žene koje jedu redovno orašaste plodove mogu da produže život i učine ga zdravijim i kvalitetnijim, kao što bi to učinilo i trčanje u trajanju od četiri sata nedeljno.

Pročitajte i… 10 namirnica koje štite srce od bolesti

Štite kardiovaskularni sistem

Orašasti plodovi su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrže uglavnom višestruko nezasićene ili omega – 3 masne kiseline, odnosno one masti koje održavaju normalan nivo holesterola u krvi i na taj način štite srce.

Istraživači s Harvarda ustanovili su, naime, da su žene sa visokim rizikom od srčanih bolesti koje su počele redovno da konzumiraju orašaste plodove, ili proizvode od njih, na primer kikiriki puter, prepolovile rizik od srčanog udara, u poređenju sa ženama koje su jele samo jednu porciju ovih namirnica nedeljno. Orašasti plodovi pozitivan uticaj imaju i na kardiovaskularni sistem kod muškaraca, te i kod njih regulišu rad srca i broj otkucaja dovode u normalu.

Zbog čega još bi trebalo da pojedete šaku orašastih plodova svakog dana pogledajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!