Start Zanimljivosti 9 namirnica koje ne treba zamrzavati!

9 namirnica koje ne treba zamrzavati!

hrana u frizu

Sve se može zamrznuti, ali kako će izgledati nakon odmrzavanja druga je priča.

Kod zamrzavanja hrane treba biti posebno pažljiv. Šta god da zamrzavate, pazite da to i upotrebite u roku od 9 meseci, a posebnu pažnju treba posvetiti i odmrzavanju. Iako se gotovo svaka namirnica može zamrznuti, kad je odledite mnoge će biti – neprepoznatljive.

Ovo je 9 namirnica koje ne treba stavljati u zamrzivač:

1. Zelena salata – Ako želite da vaša omiljena salata ostane hrskava, nemojte je zamrzavati. Zelenilo će na niskoj temperaturi uvenuti, postati mekano i izgubiti ukus. Najbolji način za čuvanje salate je da je opranu i osušenu stavite u frižider, po mogućnosti umotanu u papirnu kesu, pa u plastičnu.

2. Mleko – Kad ga budete grejali, stvaraće se grudvice. Ako ćete ga koristiti u pripremi obroka, možda vam to neće smetati. Kod odmrzavanja je bitno da pri korišćenja mleko pustite da odstoji nekoliko sati u frižideru.

3. Prženo i pohovano meso – Najbolji deo, onaj hrskavi, nestaće pri zamrzavanju. Ovu hranu je zato najbolje odmah pojesti.

4. Jaja u ljusci – Poznato je da se tečnost širi zamrzavanjem, pa možete pretpostaviti šta će se dogoditi kada zamrznete jaje. Ljuska će se raspuknuti, a vas će dočekati ili neupotrebljiva jaja ili totalni haos u zamrzivaču.

5. Sveže voće i povrće – Iako to često radimo, jer nam je potrebno voće i povrće i kad nije sezona, kad se odmrzne deluje totalno drugačije. Izgubi aromu, ali i strukturu. Ono koje kupimo smrznuto ima drugačiji sistem zamrzavanja, zato i deluje sveže.

6. Kiselo mleko – Zamrzavanjem će se ono raspasti što ne izgleda baš ukusno. Ako ga umutite nakon odmrzavanja u kakvo jelo, biće u redu, ali ako ga želite jesti samo, radije se suzdržite od zamrzavanja.

7. Jogurt – Jogurt će u zamrzivaču promeniti teksturu. I ne, nemojte misliti da ćete zamrzavanjem jogurta dobiti poslasticu koja se prodaje pod nazivom smrznuti jogurt. Dogodiće se isto kao i s kiselim mlekom. Jogurt će se razdvajati.

8. Krompir – Krompir sadrži mnogo vode i pri zamrzavanju ona će se pretvoriti u kristale. Kad ih odmrznete, takvi će krompiri biti mljackavi.

9. Sir – Sir je dugotrajna namirnica, često bolja što je starija pa zaista nema potrebe mučiti ga zamrzavanjem. Šta više, ako ga stavite u zamrzivač, dobićete nejestiv proizvod.

Izvor: Vecernji.hr
Foto:

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!