Start Glavna jela Zec na pirotski način

Zec na pirotski način

Clipboard23

Priprema:
1. Zečetinu iseći na veće komade mesa.
2. U dubljoj šerpi zagrejati ulje, pa propržiti meso, te dodati kocku pileće supe i zaliti belim vinom.
3. Poklopiti šerpu i ostaviti tako da se dinsta oko 45 minuta.
4. Za to vreme crni luk iseći na listove, beli luk sitno naseckati, crvenu papriku izrezati na štapiće, a zalenu papriku i šargarepu iseći na kockice. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. Slaninu takođe iseckati na kockice.
5. U posebnom tiganju zagrejati malo ulja, pa prvo propržiti crni luk. Potom dodati beli luk, zelenu i crvenu papriku, šargarepu, paradajz, kukuruz šećerac, grašak, slaninicu i 2-3 lovorova lista.
6. Sve zajedno ostaviti da se dinsta na tihoj vatri dok sve povrće ne omekša. Začiniti po ukusu mešavinom suvog biljnog začina i dodati kesicu bibera, te malo soli.
7. Na kraju dodati marinirane šampinjone i sok od jednog limuna i pomorandže.
8. Ostaviti da se lepo udinsta.
9. Krompir oljuštiti i iseći na kocke, a potom ga skuvati u malo posoljenoj i pouljenoj vodi. Krompir ostaviti da se ocedi u cetki.
10. U tiganj sa povrćem dodati mlevenu slatku crvenu papriku i lepo promešati, pa skloniti sa vatre.
11. U šerpi sa zečetinom dodati dinstano povrće i ostaviti da se kuva još 20 minuta.
12. Pred kraj dodati oceđen kuvan krompir i kuvati još desetak minuta.
13. Potom pomešati 2 kašike brašna sa malo tečnosti iz šerpe, dobro izmešati da nema grudvica pa zapržiti jelo.
14. Kada jelo dobije potrebnu gustinu, ostaviti da se kuva još 3-4 minuta, pa skloniti sa ringle i poslužiti toplo.

Recept Vesne Stojanović iz Zaječara
Recept Vesne
Stojanović iz Zaječara

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!