Start Zanimljivosti “Epikurova večera” današnjice: Čarobni ukusi Francuske širom planete

“Epikurova večera” današnjice: Čarobni ukusi Francuske širom planete

francuska vecera

Širom planete, čak 1.000 restorana će danas gostima da ponudi za večeru više od 1.300 menija u čast francuske gastronomije. Od skromnih bistroa do najekskluzivnijih restorana promovisaće Gout de France – ukuse Francuske na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara Alena Dikasa i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Francuska gastronomija je na listi kulturne baštine Uneska.

Ideja je potekla od Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru – istog dana u nekoliko svetskih gradova poslužen je identičan meni. Projekat, koji se prvi put organizuje ove godine, naišao je na izuzetan odziv širom sveta.

Ipak, za razliku od Epikurove večere, sada “Ukusi Francuske” ne podrazumevaju identičan jelovnik, naprotiv. Majstori kulinarstva imaju priliku da sastave meni inspirisan čuvenom francuskom kuhinjom, držeći se tradicionalnog redosleda – aperitiv, hladno predjelo, toplo predjelo, jela od ribe ili plodova mora, jela od mesa ili živine, francuski sirevi, čokoladni desert, francuska vina. Osnovu čine sveže, sezonske i lokalne namirnice sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina, a cenu određuju restorani.

U Srbiji je strogu selekciju prošlo pet restorana, koji će gostima da ponude pet originalnih menija. U Beogradu: “Klub književnika”, “Chameleon”, “Horeca centar” i “Madera”, a u Kruševcu “Olive tree”.

Izvor: Novosti
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!