Start Zanimljivosti Ako jedete kao pećinska žena bićete mršave

Ako jedete kao pećinska žena bićete mršave

dukanova-dijeta

Dr Ester Blum autorka je knjige “Pećinske žene se ne goje: Drevne tajne za brzo mršavljenje”, u kojoj tvrdu da je tajna lepe linije u jedenju samo i isključivo namirnica koje su naši preci mogli da ulov, uberu ili iskopaju. Njen plan ishrane podrazumeva puno voća i povrća, ali i puno mesa.

Prelepe devojke jedu meso – rekla je ona gostujući u jednoj TV emisiji, objasnivši da je meso ključ za podizanje nivoa serotonina i dopamina, i postizanja savršene linije.

Ona je naglasila da meso mora da bude od životinja koje su se hranile samo travom, jer samo takvo meso sadrži neophodne omega-3 masne kiseline.

U njenom planu ishrane, sve kalorije nisu jednake. Sveže voće i povrće, meso i riba apsolutno uvek imaju manje kalorija od procesuirane hrane. Na primer, ona je u emisiji organsku govedinu ukombinovala sa zdravim malinama, bademima i avokadom.

Za ručak je predložila sendvič, ali bez hleba. Stavila je parče lososa između dva lista zelene salate, a za večeru je napravila makarone sa mesom, s tim što je umesto pravih makarona stavila tanko iseckane tračice tikvice.

– Trideset kilograma žitarica i 15 kilograma šećera, koliko prosečan amerikanac unese godišnje, čini da se osećamo umorno, bolesno i da postanemo debeli- ističe Ester.

Ona kaže da je dijeta odgovorna za 80 posto gubitka kilaže, dok preostalih 20 odsto zavisi od vežbanja, pa je potrebno uključiti i fizičku aktivnost.

Ako se prihvatite ove dijete, tvrdi doktorka, zapravo ćete moći da jedete više.

– Kad god mi neko od pacijenata kaže da jede zdravu hranu,a ne može da smrša, ja znam da je to zato što jedu pogrešnu vrstu zdrave hrane. Sa ovom dijetom, moći ćete da jedete više, jer ćete zapravo jesti da ubrzate svoj metabolizan, ne da ga usporite.

Dr Blum tvrdi da su naša tela napravljena tako da im je potrebno mnogo manje ugljenih hidrata nego što mi unosimo. Zato savetuje da se izbace namirnice koje sadrže puno glutena, a to podrazumeva većinu žitarica.

– Moramo da se odreknemo hrane koja je proizvedena u fabrici, i da se vratimo prirodnim namirnicama.

Ali, dijeta ne isključuje u potpunosti ugljene hidrate. Prirodni izvori šećera, kao što je voće i neko povrće predstavljaju odličan izvor ovog “goriva”.

 OSNOVNI PRINCIPI DIJETE

1. Jedite kvalitetne nemasne proteine, kao što je živina, organska govedina i riba.
2. Pažljivo birajte masnoće. Na primer, maslinovo ulje i puter su mnogo bolji od margarina, koji je napravljen od hidrogenizovanih biljnih msti.
3. Koštunjavo voće je dozvoljeno, ali u količinama koje bi i naši preci našli u prirodi, a to je oko ¼ šolje.
4. Izbacite iz ishrane namirnice koje sadrže gluten (sve vreste žitarica) jer su povezane sa alergijama, zapaljenjima i gojenjem.
5. Izbegavajte procesuiranu hranu, i fokusirajte se na prirodne izvore ugljenih hidrada – voće i povrće

Izvor: zena.blic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!