Start Zanimljivosti Ako ste intolerantni na laktozu: Unosite kalcijuma bez mlečnih proizvoda

Ako ste intolerantni na laktozu: Unosite kalcijuma bez mlečnih proizvoda

images

Obogaćujte ukus jela susamom, što češće jedite brokoli, kupus i peršun…

Osobe kod kojih je otkrivena intolerancija na laktozu i one koje trenutno poste, jednostavno, ne vole ukus mlečnih proizvoda i gotovo ih nikada ne jedu, ne unose dovoljno kalcijuma, toliko važnog za njihove kosti.

Ipak, pravilnom ishranom moguće je sačuvati zdrave kosti i bez kalcijuma iz mlečnih proizvoda. Naime, nivo apsorpcije kalcijuma u organizmu zavisi od vrste prehrambenog proizvoda koji konzumiramo. Tako je kod spanaća nivo apsorpcije kalcijuma 10 odsto, kod mleka 30 odsto, a kod brokolija čak 60. To, međutim, ne znači da ćete, ukoliko te namirnice budete jeli u većim količinama, u organizam unositi i više kalcijuma. Naprotiv. Naime, vezivanje kalcijuma za kosti takođe varira od namirnice do namirnice i ono je daleko uspešnije ako je hrana istovremeno bogata vitaminima D, K i magnezijumom. S druge strane, ishrana bogata proteinima životinjskog porekla i solju podstiče izbacivanje kalcijuma iz organizma putem urina. Pošto Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasla osoba u organizam svaki dan treba da unese između 400 i 500 mg kalcijuma, nudimo vam nekoliko allternativnih rešenja u slučaju da zaista ne podnosite mleko i mlečne proizvode.

* Obogaćujte ukus jela susamom

Susam je veoma bogat izvor kalcijuma, jer 100 g ovih sičušnih semenki sadrži 975 miligrama kalcijuma. Uz to, susam je bogat i magnezijumom koji kalcijum fiksira za kosti.

* Što češće jedite brokoli, kupus i peršun

Kalcijum koji se nalazi u ove tri namirnice izuzetno se dobro asimiluje. Kafena šoljica ovog povrća sadrži istu količinu kalcijuma koliko i čaša mleka.

Izvor: novosti.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!