Start Zanimljivosti Beli luk-moćan prirodni antibiotik!

Beli luk-moćan prirodni antibiotik!

lukVerovatno mislite da znate sve o izvanredno lekovitim svojstvima belog luka, ali manje je poznato da možete da ga koristite i za “bitku” sa bubuljicama ili gljivičnim infekcijama na stopalima. Dovoljno je da u mlaku vodu stavite malo zgnječenog belog luka i da u njoj namačete stopala, i za nekoliko dana biće potpuno zdrava.
Ako imate problema sa aknama, presecite čen luka, stisnite ga prstima i nekoliko puta dnevno prislonite na bubuljice i blago protrljajte, kako bi koža upila esencijalno ulje.
Ovaj moćan prirodni antibiotik može da vam pomogne i da ojačate krte nokte. Malo sitno iseckanog belog luka stavite u bezbojan lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana, a zatim ga mažite uobičajeno. Nokti će brzo biti lepši, zdraviji i neće se listati i pucati.
Poznato je već da ovaj nezaobilazni začin u kuhinji može da ublaži upalu uha, a istraživanja su pokazala da ekstrakt belog luka efikasno zaustavlja razvoj bakterija, virusa i gljivica. Sok koji dobijete ceđenjem čenova, nemojte da sipate direktno u uho, već namažite spolja, na bolna mesta.
Ovu višestruko korisnu biljku možete da koristite i kao prirodan pesticid, tako što ćete u vodi da pomešate malo mineralnog ulja, tečnog sapuna i sitno iseckane čenove. Poprskajte time cveće u vrtu i štetočine će pobeći “glavom bez obzira”.

Možda niste znali…

– Beli luk su morali da jedu robovi koji su gradili piramide, kako bi povećali snagu i izdržljivost
– Jedan čen ima svega četiri kalorije
– Kina je najveći proizvođač na svetu
– Postoji čak 300 različitih vrsta

Izvor: Prva.rs
Foto: FreeDigitalPhotos

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!