Start Zanimljivosti Beli luk: Saveznik u borbi protiv mnogih bolesti

Beli luk: Saveznik u borbi protiv mnogih bolesti

ID-100227830

Beli luk je jedan od omiljenih i neizostavnih sastojaka mnogih kuvanih jela, ali često zaboravljamo da nije samo ukusan već i veoma zdrav. Ali, lekari upozoravaju da se kuvanjem ubijaju mnoga pozitivna svojstva ovog ploda. Zato bi možda najbolja stvar bila da prvo iseckate ili izgnječite luk, ostavite ga da odstoji na vazduku desetak minuta, pa ga tek onda ubacite u šerpu.

Pored svih vitamina i minerala koje sadrži, beli luk je posebno zdrav zbog organskih komponenti sa sumporom. Ova jedinjenja, koja se nalaze u belom luku, bitna su jer mogu da vas zaštite od srčanog udara ili raka. Mada još uvek nije najjasniji mehanizam kojim se to postiže, dokazano je da beli luk upravo zbog ovih jedinjenja ima svojstva leka.

Na primer, dokazano je da organske komponente koje sadrže sulfat mogu da spreče agregaciju trombocita, i da deluju kao antioksidanti. Neke studije su pokazale i da ova jedinjenja mogu da imaju antizapaljenska svojstva, pa čak i da sprečavaju sintezu holesterola.

Opservacione studije su čak pokazale i da postoji povezanost između konzumiranja belog luka i smanjenja rizika od raka. Ukratko, beli luk je sjajan saveznik u borbi protiv mnogih bolesti.

Jedan od posebno značajnih enzima, koji se nalazi u sklopu ovih sumporskih komponenti, jeste alinaza. Ovaj enzim se oslobađa kada seckate ili gnječite luk, a neka istraživanja su pokazala da toplota deaktivira alinazu, ili značajno umanjuje njena zdrava svojstva.

Studija iz 2001. godine je pokazala da zagrevanje luka u trajanju od 60 sekundi u mikrotalasnoj, ili u trajanju od 45 minuta u običnoj rerni, utiče na mogućnost ove biljke da spreči razvoj raka kod pacova. Međutim, ako bi ostavili luk da odstoji oko 10 minuta pre izlaganja visokoj temperaturi, to bi pomoglo da se zadrže antikancerogena svojstva, tvrde istraživači.

Iako su ovo sve samo eksperimentalna istraživanja, i ni za šta ne postoje definitivni dokazi, ostavljanje iseckanog belog luka da odstoji pre dinstanja bi trebalo da vam pređe u naviku. Jednostavno, ništa vas ne košta, a možda vam mnogo znači za zdravlje.

Izvor: zena.blic.rs

Izvor: freedigitalphotos.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!