Start Zanimljivosti Besprekorno ukrašena torta: Kako da napravite fondan

Besprekorno ukrašena torta: Kako da napravite fondan

Ali, da biste imali takvu tortu, nema potrebe da izdvojite nekoliko hiljada dinara – donosimo vam recept za domaću fondan masu! Prionite na posao i napravite urednu, svečanu i jedinstvenu tortu!

Pixabay

Sastojci:

20 g želatina u kesici, 50 ml hladne vode, 100 g fruktoze, 20 ml vode, 1 kašika glicerina i 900 g šećera u prahu.

Priprema:

Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Pomešajte fruktozu i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz stalno mešanje. Ostavite da vri pola minuta, a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin, pa promešajte.

U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite, pa ostavite da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi.

Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje po želji. Ako želite da obložite cele torte ovom masom, preporučljivo je da to budu torte sa korama, a ne potpuno kremaste ili sa mnogo filova.

 

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!