Start Zanimljivosti Brzo i lako: Sprečite stvaranje leda u zamrzivaču

Brzo i lako: Sprečite stvaranje leda u zamrzivaču

U zamrzivaču dolazi do formiranja leda, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz namirnica koje ste ubacili u njega. Hladan vazduh ne može zadržavati vlagu kao topli pa je mora negde akumulirati – u zatvorenom prostoru poput zamrzivača to je na zidovima i fijokama.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Kako vaš zamrzivač ne bi uvek bio obložen ledenim santama (i kako ga ne biste morali otapati svakih desetak dana) isprobajte neke od sledećih trikova.

Koristite ulje
Savet koji ste već verovatno čuli bezbroj puta jeste da zidove i fijoke prebrišete uljem. To će stvoriti klizavu površinu na kojoj se ne može formirati led. To je dobra opcija, ali zapravo time ne rešavate problem vlažnosti u zamrzivaču.

Čvrsto zatvorite namirnice
Da biste smanjili količinu vlažnosti u zamrzivaču uvek dobro zatvarajte namirnice. Korišćenje mašine za zatvaranje kesa najbolja je opcija, ali možete koristiti i kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Iz kesa istisnite što više vazduha pre stavljanja u zamrzivač. Korišćenjem kesa sa zatvaračem i posuda sa poklopcem sprečićete formiranje leda u zamrzivaču, a istiskanjem vazduha iz kese sprečićete formiranje leda u unutrašnjosti kese.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!