Start Zimnica Brzo se priprema: Džem od čia semenki i šumskog voća

Brzo se priprema: Džem od čia semenki i šumskog voća

Sve što vam treba za ovaj zdrav džem je zamrznuto voće, med i čia semenke.

Foto: Thinkstock

Čia semenke imaju mnogobrojna lekovita svojstva. Snabdevaju nas energijom, pomažu kod dijabetesa i smanjuju nivo lošeg holesterola, a podižu nivo dobrog. Odlične su za probavu i čišćenje creva zbog velikog udela vlakana. Njihova najveća vrednost je u tome što sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina.

Kod pripreme džema, glavni posao rade upravo čia semenke. Umesto dodavanja pektina i velike količine šećera, čia semenke su tu da zgusnu džem. Džem od čia semenki je ređi od uobičajenog džema. Nakon nekog vremena u frižideru, džem će se malo stvrdnuti ali nikada kao pravi džem. Bez obzira na to, normalno se maže na hleb, dodaje u jogurt, palačinke ili ovsenu kašu.

Sastojci:

2 šoljice šumskog voća
2 kašike meda
2 kašike čia semenki

Priprema:

U šerpu stavite zamrznuto šumsko voće i med. Na srednje jakoj tempereturi kuvajte 10-15 minuta povremeno mešajući. Kada se voće dovoljno raspadne i pusti svoje sokove dodajte čia semenke. Promešajte, kuvajte još 1 minut pa ponovo promešajte.
Sklonite šerpu sa šporeta i pustite da odstoji 10 minuta. Premestite u teglu i držite ju otvorenom dok se džem ne ohladi. Džem čuvajte u frižideru i iskoristite ga u roku od 2 nedelje.

Savet: Umesto meda možete stavljati bilo koji prirodni zaslađivač ili ga u potpunosti izbaciti.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!