Start Glavna jela Supe i čorbe Bulgur čorba

Bulgur čorba

Bulgur se pravi od pšenice, najčešće od durum pšenice. Koristi se za pripremu raznih jela: pilava, jela od povrća, raznim supama… Otvoreno pakovanje bulgura potrebno je čuvati u dobro zatvorenoj posudi.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Bulgur ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica. Veoma je bogat vitaminima B, cinkom i gvožđem. Sadrži i veoma visok procenat dijetetskih vlakana te se preporučuje u svim dijetama. Ispitivanja su potvrdila da ženama pomaže u borbi protiv viška kilograma. Žene koje koriste bulgur kao jedan obrok dnevno imaju znatno niži indeks telesne mase i uži struk.
Jedan tanjir bulgura može zadovoljiti 60% vaših dnevnih potreba. Veoma je zdrav i preporučuje se u borbi protiv raka, kod dijabetesa, bolesti srca i viskog pritiska.

Sastojci:
120 g
bulgura
200 g
mlevene junetine
100 g
praziluka
100 g
šargarepe
100 g
korena celera
100 g
paradajza
400 g
povrća
800 ml
bujona
1 kašika
dodatka za jelo
srvena mlevena paprika
30 g
putera
2 kašike
maslinovog ulja

Priprema:
U ekspres lonac staviti puter i maslinovo ulje, dodati iseckan praziluk, šargarepu i celer, i kratko propržiti na “HEAT NO COVER” funkciji (ne poklapati lonac). Zatim dodati iseckan paradajz i mlevenu junetinu, bujon, začiniti, dodati bulgur, poklopiti i uključiti “SOUP” funkciju na 30 minuta. Bulgur čorbu servirati u tanjir, dekorisati i poslužiti toplu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!