Start Glavna jela Gulaš od šampinjona

Gulaš od šampinjona

Foto: Dragosava Obradović

Priprema: 45 min.

Posno jelo

 

Sastojci:

* 400 g šampinjona

* 300 g praziluka

* 3 čena belog luka

* 1 šargarepa

* 1 koren peršuna

* 1/2 veze peršunovog lista

* 1/2 kaščice majčine dušice

* 1/2 kaščice karija

* 1 kaščica mlevene paprike

* 50 ml paradajz soka

* 50 ml crnog vina

* 4 suve šljive

* malo tucane ljute paprike

* biber

* so

* ulje

 

Priprema:
1. Praziluk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i koren peršuna oguliti i izrendati nakrupno.
2. Beli luk ispasirati, suve šljive prepoloviti, a šampinjone iseći na deblje listove.
2. Na malo ulja propržiti praziluk, a potom dodati rendanu šargarepu, koren peršuna, pasirani beli luk i suve šljive. Dinstati dolivajući pomalo vode dok sastojci ne omekšaju.
3. Ubaciti šampinjone i naliti vodom da sastojci ogreznu. Posoliti i pobiberiti, dodati mlevenu papriku, kari, majčinu dušicu, paradajz sok i malo tucane ljute paprike po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi oko 30 minuta.
4. Nakon što pečurke omekšaju, sipati crno vino i ostaviti da se kuva dok alkohol ne ispari. Gotovo jelo posuti seckanim peršunom i poslužiti uz prilog po želji.

Recept Dragosave Obradović iz Novog Sada

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!