Start Predjela Peciva Česnica – božićni hleb

Česnica – božićni hleb

Česnica
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

1 kg brašna
550 ml toplog mleka
40 g svežeg kvasca
150 g masti
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
2 jajeta (žumanca)

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. Kvasac izmrviti, pomešati sa šećerom i doliti 200 ml toplog mleka pa promešati i ostaviti da zapeni.
2. Brašno pomešati sa solju, dodati razgrejanu mast, pripremljen kvasac, žumanca i ostatak mleka.
3. Umesiti testo da se dobije homogena i za rad pogodna masa. Prekriti i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
4. Nadošlo testo preručiti na pobrašnjavljenu površinu i podeliti na pet delova.
5. Četiri dela premesiti (dodati novčić, kukuruz, dren, pšenicu) i oblikovati u jufkice. Peti deo premesiti i rastanjiti u oblik valjka, kao prutić.
6. U podmazanu tepsiju sa visokim ivicama, na sredinu posude staviti četiri jufke.
7. Rastanjeni deo testa umotati (uvrnuti) i položiti uz obod tepsije, pa krajeve blago premazati vodom i sastaviti, kako se u toku pečenja ne bi rastavili.
8. Testo premazati uljem, prekriti najlon folijom i ostaviti da nadođe.
9. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 35 minuta.
10. Ukrase od testa sa jedne strane premazati vodom pa položiti na česnicu i peći još desetak minuta, vodeći računa da ukrasi ne potamne.
11. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
12. Zatim, izvaditi iz tepsije i ostaviti na rešetkastoj površini da se potpuno prohladi.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!