Start Odabrani recepti Cimet pogača

Cimet pogača

cimet pogaca
Priprema:
1. U dublju posudu sipati 1,5 dl mlakog mleka pa dodati sveži kvasac, kašičicu šećera i brašna te dobro izmešati. Prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna te dodati nadošao kvasac, preostali šećer, 125 g margarina, ekstrakt vanile i jaje pa ručno izmešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 4 veće i jednu manju jufku, a potom ostaviti još 20 min. da miruje.
4. Posebno pomešati žuti šećer i cimet. Preostali margarin otopiti.
5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Prvu veću jufku istanjiti ukrug i položiti u tepsiju. Premazati je rastopljenim margarinom i posuti mešavinom žutog šećera i cimeta. Preklopiti drugom istanjenom jufkom te isti postupak ponoviti još dva puta i na kraju završiti četvrtom jufkom. Poslednju jufku ne premazivati.
6. Krajeve naslaganog testa odstraniti da bi se dobio pravilan krug. Krug unakrsno iseći na 8 trouglova, a zatim svaki trougao zaseći po sredini. Potom špiceve trouglova provući kroz zasečene otvore a dve krajnje stranice spojiti.
7. Preostalu malu jufku istanjiti, premazati je margarinom i posuti šećerom pa urolati i smotati ukrug. Dobijeni krug staviti u sredinu pogače.
8. Oblikovanu pogaču premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Zatim prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem dok se sredina ne ispeče.
9. Pečenu pogaču premazati preostalim istopljenim margarinom i posuti šećerom u prahu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!