Start Predjela Čorba od šampinjona i pirinča

Čorba od šampinjona i pirinča

Foto: Bakina Kujna
Foto: Bakina Kujna

Sastojci:
1 struk praziluka
2 stabljike celera
1 veća šargarepa
2 čena belog luka
250 g smeđih šampinjona
70 g integralnog pirinča
1 kašičica senfa
1 dl belog vina
1 kašika gustina
so, biber, ulje

Priprema:
1. Integralni pirinač obariti, a potom ocediti od suvišne tečnosti.
2. Praziluk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šampinjone iseći na listove, šargarepu oguliti i izrendati na krupno rende.
3. Stabljike celera oguliti nožem za guljenje povrća, a potom ih iseći na kockice.
4. Na malo ulja propržiti praziluk i beli luk, dodati stabljike celera i šargarepu. Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok povrće napola ne omekša.
5. Ubaciti šampinjone i dinstati ih dok ne omekšaju. Sipati 1,4 l vode i belo vino pa kuvati dok ne proključa, a potom ubaciti obareni integralni pirinač. Dodati senf i začine po ukusu i nastaviti kuvanje još 10 min.
6. Gurstin razmutiti u 1 dl vode i umešati u čorbu pred kraj kuvanja.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!