Start Namirnica nedelje Crna rotkva – čuvar imuniteta i saveznik u lečenju bolesti disajnih organa

Crna rotkva – čuvar imuniteta i saveznik u lečenju bolesti disajnih organa

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
U narodnoj medicini crna rotkva poznata je kao odlična pomoć u lečenju oboljenja žuči, jetre, pluća i hroničnog kašlja. Bitno je naglasiti da kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom konzumacija soka od rotkve treba se uzimati uz značajan oprez i savet lekara jer ukoliko se sok od rotkve uzima u dužem intervalu može doći do nadražaja bubrega. Osobama koje pate od alergija, problematične kože, bubuljica, lišajeva ili gljivica preporučuje se da ishranu obogate crnom rotkvom ili piju sok od sveže ceđene rotkve.
Crna rotkva bogata je vitaminom C, natrijumom, gvožđem, magnezijumom, fosforom i cinkom.
Ova, vekovima poznata biljka, korišćena je još u staroj Kini, Japanu i Egiptu za lečenje bolesti disajnih organa. Robovima koji su radili na izgradnji piramida u starom Egiptu u ishranu je redovno dodavana veća količina crne i bele rotkve kako bi se osnažili i očuvali imuni sistem.
Crna rotkva je na našim trpezama najčešće zastupljena u obliku salate.
Za njenu pripremu potrebna je jednaka količina rendane rotkve i seckanog praziluka. So, sirće i ulje dodaje se prema ukusu.
Pored ove, tu je i salata sa rotkvom, kupusom i šargarepom, bez soli, začinjena sa malo maslinovog ulja i limuna.
Protiv kašlja i u lečenju bronhitisa odlično se pokazao stari, narodni lek sa medom i crnom rotkvom. Rotkvu do ½ kg oprati, odseći gornji deo tzv. poklopac, izdubiti i na dnu zaseći kako bi se stvorila manja rupica. Položiti u čašu odgovarajuće širine, u rotkvu sipati 3-4 kašike meda, poklopiti isečenim gornjim delom i ostaviti preko noći. Med koji je tokom noći iscureo iz rotkve uzimati 3-4 puta u toku dana, na prazan želudac. Na ovaj način se razgrađuju sluzi nataložene u disajnim organima i olakšava njihovo izbacivanje.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!