Start Zanimljivosti Crni luk – kralj ukusa

Crni luk – kralj ukusa

Mnogi gurmanski specijaliteti, prelivi, umaci i salate s dodatkom crnog luka dobijaju karakterističnu aromu i šmek

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

ŽUTI LUK – sorta koja se najviše uzgaja na našim prostorima. Lukovice su ovalne, srednje veličine, blago ljutkastog ukusa i arome. Najčešće se koristi kao osnova za kuvana jela, umake, čorbe – sadrži visoku koncentraciju snažnog antioksidansa kvercetina koji mu daje lekovita svojstva.

CRVENI LUK – je slatkastog ukusa i obično se koristi svež, kao dodatak salatama. Prilikom dinstanja brzo omekša, zbog čega je idealan za spravljanje brzih obroka.

SREBRENAC – po ukusu je sličan crvenom luku i često se konzumira svež. Njegova nežna, bela pulpa, brzo se rastapa pri dinstanju, pa je idealan izbor za pripremu umaka, preliva i instant obroka.

Foto: FreeDigitalPhotos
Foto: FreeDigitalPhotos

ARPADŽIK – Osim što se koristi kao seme, ima sve češću primenu i u kulinarstvu. Lukovice su slatkastog ukusa i mogu se kiseliti ili dodavati kuvanim jelima i salatama.

POGAČAR – stara sorta crnog luka izuzetno ljutog ukusa i oštrog mirisa. Najčešće se koristi kao osnova za pripremu tradicionalnih specijaliteta, gulaša, paprikaša i drugih čorbastih jela.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!