Start Namirnica nedelje Crni napitak – daleko zdraviji i povoljniji za raspoloženje nego što se...

Crni napitak – daleko zdraviji i povoljniji za raspoloženje nego što se misli

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images
Sam miris sveže suvane kafe je jednostavno božanstven – tako rezak, jak i nekako misteriozan. Nekadašnji luksuzni napitak je u međuvremenu postao svakodnevna potreba. Šolja tople kafe uvek iznova obraduje naša čula i piušti nam trenutak odmora i opuštanja. Ovaj napitak ima mnogobrojna pozitivna dejstva: može nas opskrbiti energijom nakon naportnog dana, da nas uteši posle negativnih događanja, razbudi posle burno provedene noći ili da nam bude neophodni pratilac prilikom ćaskanja.
Stručnjaci su odavno dokazali da je kafa pravi eliksir dobrog raspoloženja. Jedna studija na Harvardskom univerzitetu pokazala je da je dovoljna samo jedna šolja kafe da bi se količina serotonina u organizmu povećala. Ovaj hormon sreće služi da odagna loše raspoloženje, umor i mrzovolju. Samim tim, kafa ima isto dejstvo kao i sunčeva svetlost. Sigurno je to jedan od razloga zbog čega se Skandinavci ubrajaju u najveće konzumente kafe, budući da u zemljama na severu, pogotovo tokom zime, nema dovoljno svetlosti.

Kofein nije zadužen samo za buđenje, već ima i druge, pozitivne osobine: 3-5 šoljica kafe dnevno mogu da pospeše koncentraciju i misaone procese. Izraelski naučnici su potvrdili da kofein mobiliše kalcijum u nervnim ćelijama i tako poboljšava međusobnu povezanost. Mozak tako brže i efikasnije funkcioniše.

Crni napitak je, bez obzira na zao glas koji ga prati, dobar za zdravlje. Stručnjaci su po tom pitanju saglasni – ukoliko se konzumira u granicama normale, može i veoma povoljno da utiče na zdravlje.
Budući da kafa pospešuje probavu i razmenu materija u organizmu, ona utiče na to da se hrana bolje vari i kraće ostane u organizmu, pa samim tim pospešuje i proces mršavljenja.

Kafa takođe sadrži i veoma važan vitamin koji utiče na lepotu: nijacin. Jedna šolja kafe pokriva 5-8% dnevne potrebe organizma za ovom vitalnom materijom, koja štiti kožu i pospešuje probavu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!