Start Zanimljivosti Crno ili belo, suvo ili polusuvo: Kako da izaberete pravo vino uz...

Crno ili belo, suvo ili polusuvo: Kako da izaberete pravo vino uz svako jelo?!

vino

Naučite kako da uz razna predjela ili glavna jela izaberete pravo vino koje će prijati vašim gostima i poboljšati ukus specijalitetima…

Velika je predrasuda da je neka posebna nauka izabrati odgovarajuće vino uz dato jelo. Predstavljamo par praktičnih saveta kako da poslužite ovo piće uz razne specijalitete:

– Uz predjela, pihtije i namaze nećete pogrešiti ako poslužite belo vino koje je suvo, polusuvo ili lagano slatko

– Jela na bazi ribe takođe dobro idu uz suva bela vina i suvi (brut i extra brut) penušavac

– Suhomesnati proizvodi poslužuju se uz suvi roze, ali ni belo suvo nije loš izbor

– Čorbe, testenina, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crvena vina

– Pržena riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka, odlično se slažu s belim suvim vinima, dok ribe pečene na roštilju, te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crvena vina, suvi beli penušavac ili bela aromatična vina

– Uz jaja pripravljena na različite načine ili poslužena sa suhomesnatim proizvodima i sirom, najbolje je izneti na sto belo suvo ili ružičasto vino

– Žabe, puževi i jegulje, ako vas zanimaju egzotični specijaliteti, zahtevaju belo vino

– Kada je reč o mesu, belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa mladim crvenim suvim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, neizbežna su izrazito puna i jaka, stara robusna crvena vina

– Velike razlike u izboru vina nude kombinacije sira s testeninama. Sirevi s mekanom testeninom najbolje idu uz roze i crveno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom, ribani ili uzavreli, najčešće poslužuju u kombinaciji s crvenim starim robusnim vinom.

– Dezerti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i penušavih vina. Ukoliko se radi o voću, belo slatko, penušavac i likerski roze najprirodniji su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet, te likersko crveno staro slatko vino.

– Poslastice poput kolača i sladoleda idu savršeno u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim penušavcima i aromatičnim slatkim vinima, dok suve poslastice, one bez čokolade, dobro podnose penušavce starijeg godišta, bela slatka i poluslatka vina, te šeri, porto ili prošek.

Izvor: Lisa
Foto: Freedigitalphotos.net/marin

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!