Start Zanimljivosti Da li tunjevinu treba jesti baš svakog dana?!

Da li tunjevinu treba jesti baš svakog dana?!

tunjevina

Američki nutricionisti nemaju ništa protiv redovnog konzumiranje tune iz konzerve, ali je svakako ne bi stavili na svakodnevni jelovnik. Njihovo neslaganje s učestalim posezanjem za ovim konzervama nema mnogo veze s količinama žive i teških metala koji mogu biti prisutni u njenom mesu, već generalnim odrednicama zdrave prehrane.

Dobro je poznato da je tuna migracijska riba koja može preplivati veliku kilometražu te putem upiti teške metale i živu kao posledicu zagađenja mora. Količine žive neće nestati ni nakon komplikovanog procesa konzervisanja, ali izloženost njenim negativnim svojstvima ovisiće o individualnim karakteristikama pojedinca.

Čak i da suočite dve osobe s istim uslovima – npr. jednoj konzervi od 180 grama oceđene tune dnevno, ne biste dobili identične rezultate. O uticaju žive na ljudski organizam, naime, ovisiće telesna masa pojedinca, opšte stanje organizma, kao i eventualne genetske bolesti od kojih bi ta osoba mogla da pati.

Imajte na umu da se u 100 grama konzervisane tune može naći od 10 do 45 mikrograma žive, dok će ista količina u svežem odresku ove plave ribe – biti dvostruko viša!

Treba znati i da većina plodova mora sadrži određene količine žive, a najčešći uzroci trovanja ovim elementom uključuju sve od problema s probavom, poput povraćanja i slabosti, do gubitka pamćenja. Zdravstveni stručnjaci stoga preporučuju umerenost u konzumaciji.

Panika oko trovanja živom iz tune počela je da se širi oko 2004. godine kada je američka Agencija za hranu i lekove trudnicama, ali ne i generalnoj populaciji – savetovala ograničavanje unosa ove ribe u organizam.

Izvor: Prva
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!