Start Zanimljivosti Da li znate zašto ne treba ljuštiti jabuku?

Da li znate zašto ne treba ljuštiti jabuku?

jabuka
Evo nekoliko razloga koji vas mogu ubediti da više nikada ne oljuštite jabuku.

U kori jabuke se nalazi mnogo korisnih sastojaka, pa zbog toga ovo zdravo voće nije potrebno ljuštiti pre jela.

Kora poseduje dosta vlakana
Cela jabuka u proseku sadrži 4,4 gram vlakana, dok bez kore ta vrednost se smanjuje na 2,1 gram.

U kori se nalazi većina vitamina
Cela jabuka sadrži 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Kada bismo odstranili koru, te vrednosti bi pale na 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Jabuke štite, ali ako ih jedete sa korom
Jedinjenje koje je odgovorno za olakšanje disanja pri konzumaciji jabuka je kvercetin, i kao što već pogađate ono se nalazi uglavnom u kori. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno, imaju zdravija pluća zahvaljujući efektima ovog jedinjenja.

Kvercetin je dobar i za pamćenje
Prema istraživanjima iz 2004. godine, ovaj antioksidant ima veliku ulogu u borbi protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se vezuje za Alchajmerovu bolest i druge degenerativna oboljenja.

Kora jabuke deluje preventivno na kancer
Studija sprovedena 2007. godine na Univerzitetu Kornel otkrila je da jedinjenja koji se zajednički nazivaju triterpenoid, i nalaze se u kori jabuke, imaju moć je da inhibiraju ili ubijaju ćelije raka u laboratorijskim kulturama. Ova jedinjenja posebno su dobra kod raka jetre, debelog creva i raka dojke.

Uspešan borac protiv gojaznosti
Kora jabuke takođe sadrži i ursoličnu kiselinu koja predstavlja važno jedinjenje u borbi protiv gojaznosti. Ona pospešuju povećanje mišića, ali isagoreva kalorije, smanjuje rizik od gojaznosti.

Izvor: stvar ukusa

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!