Start Zanimljivosti Da vam kolači budu savršeni: Greške koje treba izbegavati!

Da vam kolači budu savršeni: Greške koje treba izbegavati!

mafini

Čak i kada se slepo držimo pravila napisanih u receptu za neku poslasticu, stvari ne idu uvek kako smo zamišljali. Zamislite samo u šta se onda može pretvoriti eksperimentisanje i zamena saastojaka! Ako volite da se igrate u kuhinji, morate znati da neke stvari ne smete menjati ako želite uspeti.

Ne menjajte glavne sastojke

Kod eksperimentisanja je vrlo važno da ne menjate glavne sastojke u receptu jer oni čine strukturu. Radije se poigrajte začinima, ekstratima raznih ukusa, orašastim plodovima, suvim voćem ili, na primer, limunovim sokom. U zavisnosti od toga kakve ukuse volite, možete eksperimentisati tako da dođete do onoga što smatrate savršenim.

Idite korak po korak

Alisa Medrih, čarobnica u kuhinji i pravi stručnjak za deserte, naglašava za kulinarski blog Food 52 kako je bitno da se poigrate sastojcima koji menjaju ukuse kolačima, ali postepeno. Promenite ili dodajte samo jedan sastojak kako biste znali šta je tčno uzrokovalo drugačiji ukus ili teksturu. Tako ćete lakše naučiti šta se sme, a šta ne sme menjati.

Kako smanjiti šećer ili masnoće?

Za početak je dovoljno da smanjite količinu šećera ili nekih masnih sastojaka za 10 do najviše 15 posto. Ako vam se sviđa rezultat, idući put smanjite još malo. I opet, nemojte istovremeno smanjiti više od jedne namirnice jer su manje šanse da će kolač biti loš.

Brašno od celih žitarica

Ako želite zdraviju varijantu biskvita i kolača, možete belo brašno delimično zameniti kvalitetnijim i zdravijim, od celih žitarica. Ali, nemojte odmah jednu čašu belog brašna zameniti nekim drugim. Odvojite 10 do 15 posto belog brašna i dodajte ono koje žeite. Ako kolač ispadne dobro, smanjite još malo do konačne zamene.

Zamena za mleko

Ako ne volite mleko ili ste netoleranti na laktozu, mleko se u mnogim receptima može zameniti mlekom od riže, soje, pa čak i kokosa. Takođe se ponekad mleko može zameniti vodom, barem do pola. Na primer, palačinke su mnogima bolje ako uz mleko stave običnu ili gaziranu vodu.

A šta nikada ne bi trebali menjati?

Bez obzira na volju i želju za igranjem namirnicama, neke zamene i eksperimenti nisu poželjni jer ćete verovatno uništiti strukturu kolača, dobiti zagorelu površinu ili izazvati mrvljenje, raspadanje… Iz tog razloga nije preporučljivo napraviti sledeće:

– tečnu mast menjati za maslac,
– tečno sladilo stavljati umesto šećera,
– ako prema receptu treba da stavite mleko ili vodu, ne možete ih zameniti kiselkastim sastojcima poput soka od limuna,
– ako recept zahteva belo brašno, ne možete staviti, na primer, bezglutensko, osim u malim količinama, kako je ranije navedeno.

Izvor: Tportal
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!