Start Zanimljivosti Dijabetes možemo sprečiti!

Dijabetes možemo sprečiti!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

POMOĆ IZ PRIRODE

Cimet
Povećava aktivnost insulina: jedna kašika cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi. Osim toga, ta biljka snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida.

Maslačak
Prirodni je lek za bolesti jetre i žuči te je prirodno sredstvo za regulisanje šećera u krvi. Svaki dan tokom proleća (vreme dok maslačak cveta) treba pojesti po 10 svežih stabljika te biljke.
Pritom biljku treba prethodno oprati, zajedno s cvetom, i tek onda odstraniti cvetove. Stabljiku dobro i polako prožvaćite pa progutajte.

Malina
Takođe je važan prirodni lek za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Peršun
Od davnina se upotrebljava za lečenje i ublažavanje dijabetesa.
Sveže listove i koren treba iseckati pa sve pomešati sa šoljicom kiselog mleka ili jogurta. Pije se svako veče pre spavanja.

Kukuruz i ovas
Pomažu kod dijabetesa, ali i čiste krv i krvne žile.

Čaj protiv šećerne bolesti

Sastojci:
mahune belog pasulja bez koštica (50-200g)

Priprema:
1. U pola litre vode 15 minuta kuvajte 50 g usitnjenih mahuna. Potom ostavite čaj da odstoji tri sata pa popijte u tri navrata – pre jela.
2. U težim slučajevima 200 g mahuna kuvajte pola sata u litri vode. Ostavite ih da odstoje celu noć, a sutradan popijte po jednu čašu svakih pola sata.

Koristi se zrela mahuna belog pasulja bez semena (ljuska bez zrna). To je narodni lek protiv šećerne bolesti. Smanjivanje šećera u krvi pomoću njega je i eksperimentalno i klinički dokazano. Čaj deluje i diuretski (izbacuje višak tečnosti iz organizma), a upotrebljava se i protiv upala mokraćnih putova.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!