Start Kuvamo sa Gastronomske priče Dnevnik jednog hedoniste – Dijana Popović i gastronomske priče iz Praga

Dnevnik jednog hedoniste – Dijana Popović i gastronomske priče iz Praga

Hleb iz Krakova na uličnim tezgama
Foto: Dijana Popović
Ako me pitate u koje godišnje doba je najbolje posetiti Prag, rekla bih vam da ga treba posetiti i videti kroz sva četiri godišnja doba. Prag je magično mesto, sa bogatom istorijom i gastronomskom ponudom koja zaslužuje da se isproba.
Preporučujem da obilazak ovog šarmantnog, starog, grada započente šetnjom Praškim dvorcem na Hradčanima, u okviru koga se nalazi se čuvena Katedrala sv. Vita. Ne propustie prelezak preko čuvenog Karlovog mosta. Najpoznatiju statuu koja krasi ovaj most, sv. Ivana Nepomuka, dodirnite levom rukom i pomislite želju. Zatim, u Vltavu bacite tri novčića i legenda kaže da će vam se želja ostvariti.
Mesto u Pragu koje privlači turiste je Stari trg, Staromestske namesti, gde se nalazi Astronomski sat koji je posebno je zanimljiv. Prava atrakcija je i tzv. ples sa apostolima, koji se pojavljuju na svakih sat vremena. Kostur, koji meri vreme, predstavlja Smrt i povlači konce pogrebnog zvona jednom rukom, dok drugom primiče uveličavajuće staklo. Prozori iznad tog dela se otvaraju i pojavljuje se Isus i dvanaest apostola. Kada se prozor na kraju zatvori, petao koji se nalazi iznad prozora kukuriče, lupa krilima i tako najvaljuje pun sat. Ostale figure su Turčin koji mrda glavom, tvrdica koji zaljubljeno gleda u svoju vreću sa zlatom, kao i sujetan, ohol, čovek koji se posmatra u ogledalu. Nadaleko je čuven češki kristal, porcelan ali i ćilibar. Radnje sa artiklima ovog tipa krase prelepi izlozi od kojih sam se nerado odvajala, priznajem.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!