Start Kuvamo sa Gastronomske priče Poslastica koju voli ceo svet – palačinke kroz istoriju

Poslastica koju voli ceo svet – palačinke kroz istoriju

Palačinke

Da li ste znali da su prve palačinke (ako su se tada uopšte mogle tako nazvati) jeli antički ljudi? Naravno, to nisu bile palačinke kakve mi jedemo danas. Te proste, pečene mešavine mleka, brašna, jaja i začina su antički Rimljani nazivali Alita Dolcia (nešto slatko).

Posne palačinke bez ulja

U zavisnosti od mešavine sastojaka i načina pripreme, završni proizvod je izgledao kao mešavina palačinki, omleta i pogačica. Neke od ovih palačinki su bile slatke (voće, lešnici, med), druge su bile slane (sir, riba, meso). Ovi antički recepti su smatrani za srodne vaflima, kolačima, hlebu i krofnama.

Slane rolovane palačinke

Palačinke, kakve ih mi znamo danas, su stvorene u srednjovekovnoj Evropi. Kroz istoriju, sastojci za palačinke (najbolje brašno, kukuruz, krompir), pribor (antičko kamenje za pečenje, srednjovekovna ognjišta, improvizovani tiganji koji su se koristili na logorskoj vatri, mikrotalasne pećnice) kao i finalni proizvod (tanke ili debele, slane ili slatke, prelivene puterom i sirupom ili nežno urolovane i posute voćem) su se prilagođavali raznim nacionalnim kuhinjama i lokalnim običajima.

Po legendi, savremene palačinke je smislio kuvar pape Gelazija I, kad je 2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna.

Slana torta sa palačinkama

Novootkrivena poslastica vrlo brzo je osvojila Evropu. Francuzi često jedu palačinke i rado se takmiče ko će uspeti da okrene isprženu palačinku tako da je baci u vazduh i, naravno, opet uhvati u tiganju. Uz to se vezuje i narodno verovanje koje prenosimo – na Novu godinu, na primer, valja da u ruci, kojom bacate uvis i okrećete palačinke, držite novčić, pa ako novčić ne ispadne, cele godine ćete imati novca. Uspešno bacanje palačinki vezuje se i uz proricanje da je navodno Napoleon pre svake bitke sam pržio i okretao palačinke. Ako bi mu koja ispala, osvajač je kretao u boj pun mračne strepnje. Kad je, pekući palačinke pod Moskvom, uspešno okrenuo četiri, a peta mu je pala na pod, posle poraza je mračno rekao – To je ona peta palačinka.

Čoko-palačinke sa šumskim voćem

Galete (Francuska), tanke krompir-palačinke (Nemačka), flis-papir tanke palačinke (Francuska), drop scones (Škotska), palačinke od kukuruznog brašna (kolonijalna Amerika), bogato nafilovane (Rusija), dadar gutung (Indonezija), bao bing (Kina), i na kraju “samo-dodaj-vodu” mešavine (kasni 20. vek) – svi su oni pripadnici porodice palačinki. Među mnogobrojnim vrstama palačinki spominju se bečke, čokoladne, kineske, mesne, šarene, švajcarske, zelene, ali i hrskavci, omotići, zavežljajčići…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!