Start Zanimljivosti Dodajte ishrani i druge vrste brašna

Dodajte ishrani i druge vrste brašna

brasno 2

Iako ga koristimo najčešće i najpraktičnije je za upotrebu, belo pšenično brašno nije najbolji izbor. Upoznajte zdravije vrste brašna i trudite se da ih što više uvrstite u ishranu.

Samo belo pšenično brašno nema baš mnogo vitamina i minerala, jer su obradom oni dobri sastojci pšenice gotovo nestali, a ponekad proizvođači dodaju i neke konzervanse, pa i fruktozni sirup. Nećemo vam reći da ga se odreknete u potpunosti, ali poželjno je da ga kombinujete sa drugim vrstama brašna ili bar da ga povremeno zamenite zdravijim opcijama.

Kukuruzno brašno
Ne sadrži gluten i zdravija je alternativa belom pešničnom brašnu. Sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka i više vitamina i minerala nego belo brašno. Kukuruzno brašno vas čini sitim, jer upija vodu i puni probavni trakt, ali i značajno poboljšava probavu. Ne sadrži holesterol, ali zato ima važne fitonutrijente i antioksidante. Koristite ga u mafinima, pravite projice, palentu, …

Pirovo brašno
Ima manje kalorija nego obično pšenično i više proteina i minerala. Ljudi sa osetljivom probavom ga bolje podnose. Ipak, sadrži gluten, pa nije za osobe koje ga ne podnose dobro. Ako ga koristite u receptima ne mešajte ga puno, jer se lako rastvara.

Leblebija
Brašno od leblebije daje jelima pomalo orašast ukus, puno je proteina i možete ga upotrebiti u svim jelima, od pečenja do supa i soseva. Može se praviti sa pečenom ili nepečenom leblebijom. Ima duplo više proteina nego pšenično brašno od celovitog zrna i 6 puta više od običnog višenamenskog. Odličan je izvor folata, a sadrži i vitamin B6, gvožđe, magnezijum i kalijum.

Brašno od celovitog zrna
Nazivaju ga integralno, ponekad i graham ili prekupa. Ovo brašno se dobija usitnjavanjem očišćenih i pripremljenih žitarica bez prosejavanja. Sadrži sve delove žitnog zrna i stoga je najpovoljnije za ljudsku prehranu. Ima od 3 do 10 puta veće količine određenih minerala i vitamina od obrađenog belog. Sadrži i više zdravih masti i proteina.

Proso
Brašno od prosa je bez glutena i bogato je gvožđem, fosforom, vitaminima, biljnim vlaknima, magnezijumom, … Tvrdi se da ojačava bubrege i pankreas, pa čak i pomaže kod prevencije pobačaja. Uz to smanjuje rast bakterija u ustima i važi za najbolju žitaricu za borbu protiv prekomernog rasta kandide. Odlično je za one koji imaju problema sa probavom. Najbolje ga je koristiti u mešavini sa drugim vrstama brašna, jer je dosta rastresito.

Heljda
Puno je proteina i vlakana i svakako bolja opcija od običnog belog, pešničnog. Takođe, ima više i vitamina i minerala. Možete ga koristiti praktično kao zamenu za meso, a odlično je i protiv holesterola. Prema nekim istraživanjima brašno od heljde je vrlo korisno i za one obolele od dijabetesa i savršeno je za probavu. Po nekima i najbolja opcija za one sa slabijom probavom.

Brašno semenki
U pripremi hrane, posebno peciva možete upotrebljavati ekstra zdrave verzije brašna napravljenog od raznih mlevenih semenki. U opticaju su bundevine semenke, susam, lan, chia, …

Kako zameniti belo pšenično brašno
Evo i smernica kako da koristite ova brašna kao zamena belom pšeničnom:

1 šolja kukuruznog brašna = 1 šolja belog pšeničnog

1 šolja integralnog = 1 šolja belog pšeničnog

7/8 šolje brašna od leblebije = 1 šolja belog pšeničnog

3/4 šolje brašna od prosa = 1 šolja belog pšeničnog

7/8 šolje brašna od heljde = 1 šolja belog pšeničnog

1 šolja pirovog brašna = 1 šolja belog pšeničnog

Sa tamnijim brašnima uvek koristite duplo više praška za pecivo.

Izvor: Lifepressmagazin
Foto: Pinterest

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!