Start Kako napraviti Domaća Nutella

Domaća Nutella

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Uputstvo za pripremu:
Lešnike poređati u jednom sloju na papir za pečenje na pleh i prepeći oko 10 minuta u rerni na 180 stepeni (uraditi ovo čak i ako su kupljeni lešnici već pečeni). Pečene lešnike oljuštiti. Najbolji način je da se lešnici poređaju na polovinu kuhinjske krpe, krpa se preklopi i dobro istrlja dok ljuske ne otpadnu.

Očišćene lešnike staviti u multipraktik i samleti ih. Ovaj proces traje bar 5-7 minuta jer je lešnike potrebno dovesti do stanja glatke i tečne paste sa što manje preostalih komadića. Ako imate veći multipraktik može vam biti problem da sameljete do tog nivoa tako malu količinu pa probajte, kao ja, da sameljete dvostruko više. Tako možete da napravite dve teglice krema ili u polovinu dodajte malo soli i koristite je kao puter od lešnika.

U međuvremenu stavite neutralnu pavlaku u šerpu i ugrejte je. Pavlaka treba da bude vruća, ali ne da ključa. Vruću pavlaku sklonite sa vatre i u nju dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Najbolje je koristiti onu manje slatku i sa visokim procentom kakaoa (75-85%), ali koristite onu koja vam se najviše sviđa. Mešati dok se čokolada potpuno ne rastopi i ne dobije glatka masa (ganaš). Ostavite da se prohladi.

Prohlađeni ganaš dodati “puteru” od lešnika u multipraktik, dodati med (umesto meda možete koristiti šećer u prahu, sirup agave ili drugi zaslađivač po želji) i uključiti mašinu dok se sve ne umeša u homogeni krem (15-20 sekundi). Ostaviti da se ohladi, presuti u teglu (oko 400g) i ostaviti u frižideru par sati.

Napomena:
Krem u frižideru moze trajati bar nekoliko nedelja, ali ne verujem da će toliko potrajati :). Meni je ukusniji od svih kupovnih, uključujući i Nutellu, a ne treba ni govoriti koliko je zdraviji, prirodniji i kvalitetniji. Uživajte!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!